Artrose - Livsforlengelse (2023)

 • Helseprotokoller A-Z
 • Artrose
Osteoarthritis - Life Extension (1)

Siste seksjonsoppdatering:09/2022

Bidragsyter(e):Av Colleen MazinMS/MPH;Maureen Williams, ND;shayna sandhaus, PhD

Innholdsfortegnelse

 1. Oversikt
 2. Introduksjon
 3. Forstå slitasjegikt
 4. Symptomer på slitasjegikt
 5. Diagnose av artrose
 6. Årsaker og risikofaktorer
 7. Behandling av artrose
 8. Nye og nye terapier
 9. Kostholds- og livsstilshensyn
 10. Næringsstoffer
 11. Oppdater historikk
 12. Referanser

1Oversikt

Sammendrag og raske fakta for leddgikt - Artrose

 • Sammen med kardiovaskulær sykdom forårsaker slitasjegikt mer funksjonshemming enn noen medisinsk tilstand blant eldre.
 • Når du leser denne protokollen, vil du lære om de kritiske medisinske faktorene ved slitasjegikt og om noen undervurderte, men potensielt farlige bivirkninger av legemidler som ofte brukes til å behandle slitasjegiktsmerter. I tillegg vil du oppdage flere naturlige behandlingsstrategier som har vist seg å bidra til å støtte leddstruktur og funksjon for å gi mer enn bare smertelindring.
 • Behandlinger begynner vanligvis med de minst invasive alternativene. Naturlige forbindelser som udenaturert type II kollagen og metylsulfonylmetan (MSM) modulerer grunnleggende aspekter ved artrosepatologi, mens andre som krillolje og Boswellia serrata retter seg mot inflammatoriske veier som kan bidra til smerte, hevelse og leddnedbrytning.

Hva er slitasjegikt?

Artrose er en degenerativ leddsykdom som vanligvis rammer vektbærende ledd og hender. Denne sykdommen er forårsaket av tap av beskyttende brusk i leddene. Det finnes ingen kur for slitasjegikt, og behandlinger tar generelt sikte på å redusere belastning (gå ned i vekt for å fjerne stress fra ledd), forbedre leddstøtten og lindre smerte.

Smertelindring kommer ofte fra ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs); noen mennesker er imidlertid ikke klar over at overdreven bruk av NSAIDs kan forårsake lever- og nyreskade. NSAIDs kan heller ikke hjelpe med å gjenoppbygge skadet leddbrusk og er rent palliativt.

Naturlige intervensjoner som udenaturert type II kollagen og metylsulfonylmetan (MSM) kan hjelpe til med å håndtere årsaker og symptomer på slitasjegikt.

Hva er risikofaktorene for slitasjegikt?

 • Avansert alder
 • Kvinnelig kjønn
 • Overvekt
 • Intens leddslitasje (idrett med høy effekt, fysisk arbeid)
 • Felles traumer
 • Familie historie

Hva er tegn og symptomer på slitasjegikt?

 • Leddsmerter

Hva er de konvensjonelle medisinske behandlingene for slitasjegikt?

Merk: Behandlinger begynner vanligvis med de minst invasive alternativene. Hvis sykdommen ikke reagerer, kan mer aggressive tilnærminger vurderes.

 • Fysioterapi/trening
 • Acetaminophen eller NSAIDs
 • Kortikosteroid- og hyaluronsyreinjeksjoner
 • Opioider
 • Leddprotesekirurgi

Hva er nye terapier for slitasjegikt?

 • Tanezumab er et antistoff mot nervevekstfaktor (som spiller en betydelig rolle i smerteoverføring) som kan redusere smerteintensiteten
 • Stamcellebehandling
 • Hormonerstatningsterapi for postmenopausale kvinner
 • Apiterapi (behandling med biegift, alene eller i kombinasjon med akupunktur)

Hvilke kostholds- og livsstilsendringer kan hjelpe slitasjegikt?

 • Spis en diett med mye omega-3 fettsyrer, fiber og essensielle vitaminer og mineraler
 • Begrens pro-inflammatorisk mat med høyt innhold av mettet fett og sukker
 • Mål 150 minutter med moderat trening eller 75 minutter med kraftig trening per uke

Hvilke naturlige intervensjoner kan hjelpe slitasjegikt?

 • Glukosamin. Glukosamin er en komponent av glykosaminoglykaner og proteoglykaner, som bidrar til å gi brusk den fleksibiliteten den trenger for å fungere. Glukosamin har vist seg å redusere alvorlighetsgraden av slitasjegiktsymptomer.
 • Kondroitin. Dette komplekse sukkermolekylet finnes i bindevev og bidrar til å smøre brusk. Kondroitin har vist seg å redusere smerte og øke leddfunksjonen hos pasienter med slitasjegikt.
 • Hyaluronsyre. Hyaluronsyre er en byggestein for brusk. Ved oral eller intraartikulær administrering har hyaluronsyre vist smertelindring og økt funksjonalitet hos pasienter med slitasjegikt.
 • Svovelforbindelser som f.eksmetylsulfonylmetan (MSM)ogkeratin. Disse forbindelsene kan redusere smerte og hemme den degenerative kvaliteten av slitasjegikt. Både MSM- og keratinbehandlinger har vist seg å lindre smerte og forbedre leddfunksjonaliteten.
 • S-adenosylmetionin (SAMe). SAMe kan stimulere produksjonen av brusk, noe som fører til redusert smerte og stivhet hos pasienter med slitasjegikt.
 • Proteolytiske enzymer. Ulike proteolytiske enzymer, inkludertbromelain, har vist seg å redusere smerte og øke funksjonaliteten ved slitasjegikt. Et supplement som inneholder bromelain var mer effektivt enn NSAID-en diklofenak i en klinisk studie.
 • Udenaturert type II kollagen. Den gradvise ødeleggelsen av leddbrusk avslører kollagen, noe som forårsaker en immunrespons og inflammatorisk angrep på leddet. Behandling med udenaturert kollagen kan bidra til å redusere denne betennelsen og indusere toleranse, noe som fører til økte daglige aktiviteter hos pasienter med slitasjegikt.
 • Andre antiinflammatoriske alternativer ersoyaogavokadoolje,omega-3 fettsyrer,curcumin,ingefær,Koreansk angelica,Vitamin d, oggrønn te, blant andre.

2Introduksjon

Artrose (OA) er den vanligste formen for leddgikt og en vanlig årsak til leddsmerter og funksjonshemming. Det påvirker over 30 millioner voksne i USA og mer enn 300 millioner mennesker over hele verden.1,2OA er et resultat av nedbrytning av brusk og annet leddassosiert vev over tid. Brusk beskytter og demper endene av bein.3Når brusk i ledd forringes, vil bein gni på bein. OA påvirker hele leddet, forårsaker endringer i det underliggende beinet, nedbrytning av bindevevet som holder leddet sammen, og betennelse i leddslimhinnen.3Viktigere, OA bør ikke betraktes som bare et resultat av slitasje på et ledd – det involverer aktive biologiske prosesser som betennelse og nedbrytning av bruskmatrisen.4

Leddforverringen forbundet med OA kan forårsake smerte, stivhet, hevelse og tap av fleksibilitet. Avansert OA kan føre til redusert mobilitet og dårlig livskvalitet.1,3I mindre avanserte tilfeller kan OA-symptomer ofte til en viss grad behandles med ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) som ibuprofen. Imidlertid kan langvarig bruk av NSAIDs hauønskede risikoerav gastrointestinale sår og blødninger, kardiovaskulære problemer og nyretoksisitet.5,6På samme måte kan langvarig eller overdreven bruk av paracetamol (f.eks. Tylenol) føre til leverproblemer hos noen mennesker,7og det kan ikke være effektivt for langsiktig smertebehandling.8

Mange faktorer bidrar til utbruddet og progresjonen av OA. Disse inkluderer leddskade, genetikk, økende alder, samt overvekt, som øker slitasjen på vektbærende ledd og fremmer systemisk betennelse.254.255Derfor er en multifaktoriell tilnærming generelt nødvendig, inkludert vekttap, smertelindring og leddstøtte. Flere naturlige ingredienser, som ekstrakter avKinesisk kalott, hvit morbær og kuttetre, målrette mot inflammatoriske veier og kan bidra til å redusere leddsmerter og hevelser og utfylle medisinske behandlinger.

I denne protokollen vil du lære mer om utbruddet og progresjonen av OA, samt årsaker, risikofaktorer og diagnose av denne tilstanden. Du vil også oppdage konvensjonelle og nye behandlinger, samt flere kosttilskudd og kostholds- og livsstilsendringer som kan støtte optimal leddhelse og funksjon.

3Forstå slitasjegikt

Leddstruktur og funksjon

Ledd er der to eller flere bein møtes og består av følgende vev9:

 • Brusk – vevet som dekker bein i leddene, noe som reduserer friksjonen under bevegelse.
 • Synovialmembraner - skiller ut leddvæske for å smøre leddene. Synovialvæske er en klar, klebrig, ikke-newtonsk væske som er tilstede i synovial bursa og leddkapselen.
 • Ligamenter - bånd av bindevev som forbinder bein til bein og støtter leddet.
 • Sener – bindevev som forbinder muskler med bein og letter leddbevegelser.

Ledd kan være faste, slik som de i skallen, der det ikke er noen bevegelse, eller bevegelige, inkludert10:

 • Kuleledd – gi rom for bakover, forover, sideveis og rotasjonsbevegelser (f.eks. skulder- og hofteledd)
 • Hengselledd – tillate bøye- eller rettebevegelser (f.eks. kne- og albueledd)
 • Pivotledd – tillater begrensede rotasjonsbevegelser (f.eks. nakkeledd)
 • Ellipsoidalt ledd – tillater alle bevegelser bortsett fra en dreiebevegelse (f.eks. håndleddsledd)

Utbrudd og progresjon av artrose

OA kan forekomme i alle ledd, men er mest vanlig i skadede ledd eller de som brukes til repeterende bevegelser. Kneet er det vanligste leddet som er rammet i den nedre delen av kroppen. Andre bærende ledd, som ryggraden og hoftene, er også ofte påvirket.11Etter hvert som leddsmerter utvikler seg og utvikler seg, kan en person som er berørt av OA gjøre subtile justeringer av deresholdning og kroppsbevegelser, som kan ujevnt fordele biomekaniske belastninger på leddene, og disponerer disse leddene for OA-progresjon.12

Mens OA ofte beskrives som en degenerativ leddsykdom, involverer den også aktive inflammatoriske prosesser og ødeleggelse av leddvev av proteolytiske enzymer.13-15Normalt gir brusk i enden av bein pute og gir jevne leddbevegelser. Etter hvert som OA forverres, svekkes og forverres beinene i det berørte leddet, og vekster som kalles beinsporer eller osteofytter kan utvikles. Disse utvekstene kan bidra til å stabilisere leddet, men de kan også gni på andre bein, nerver og annet vev, forårsake smerte og ytterligere skade.16Ettersom leddforringelsen fortsetter, kan lokal frigjøring av inflammatoriske proteiner rekruttere flere immunceller, som igjen fremmer ytterligere betennelse og leddskade. Faktisk beskriver mange moderne forskningsartikler progresjonen av OA som en inflammatorisk, immun-mediert prosess, i det minste delvis.14,17,18

4Symptomer på slitasjegikt

Slitasjegikt (OA)-symptomer varierer, men de vanligste inkluderer leddsmerter og ømhet som forverres ved felles bruk, redusert bevegelighet, hevelse i leddet, ledddeformasjon ved avansert leddskade, og noen ganger ustabilitet, spesielt knekk i kneleddet. Andre tegn og symptomer på OA inkluderer beinsporer, som kan dannes rundt det berørte leddet, og følelsen av å raspe eller poppe når leddet brukes.3

Fordi brusk ikke inneholder nerveender, kan leddskade ikke forårsake smerte før OA er i avanserte stadier.19OA-smerter forverres ofte ved fysisk aktivitet, men personer med avansert OA kan oppleve smerte selv i hvile.20Smertene forbundet med OA kan bidra til depresjon, søvnproblemer og generelt redusert livskvalitet hos noen mennesker.3Symptomene forverres vanligvis sakte over tid.21

Mens OA kan påvirke alle vektbærende ledd, er det mest vanlig i ledd i hånd, kne, hofte og ryggrad, og mindre vanlig i skulder, albue, håndledd og ankel. Kneet er det vanligste stedet for funksjonshemming i nedre ekstremiteter for voksne over 50 år.3,22OA i hoften kan manifestere seg som smerte eller stivhet i lysken, baken eller innsiden av kneet. Smerter i stortåen og hevelse i ankler eller tær kan være symptomatisk for OA i føttene, mens OA i fingrene kan forårsake hovne, ømme, røde fingre. En rivende følelse i kneet ved bevegelse kan være symptomatisk for OA i kneet.21

Personer med OA opplever 30 % flere fall og har 20 % større risiko for brudd enn personer uten OA. I tillegg til muskelsvakhet og nedsatt balanse, som er potensielle problemer forbundet med OA, kan noen medisiner som brukes til å behandle OA-symptomer, inkludert smertestillende midler som opioider og NSAIDs, forårsake svimmelhet.21,23

(Video) Suplementos para artrose do quadril

5Diagnose av artrose

Klinisk eksamen

Diagnostisering av slitasjegikt (OA) er generelt enkel med mindre du har uvanlige symptomer eller andre helseproblemer. Legen din vil sannsynligvis ikke trenge å bestille røntgenstråler eller andre tester. Han eller hun vil vurdere sykehistorien din og stille spørsmål om symptomene dine, for eksempel om du har morgenstivhet i de berørte leddene og hvor lenge det vanligvis varer, og om smertene dine er verre når du bruker det eller de berørte leddene.1,24Under den fysiske undersøkelsen vil legen undersøke leddene dine for å vurdere bevegelsesområdet og finne tegn på leddskade.

Bildebehandling

I mindre klare tilfeller kan noen avbildningsmodaliteter bidra til å bekrefte mistenkt OA. Brusktap kan visualiseres på røntgen, som er den typen avbildning som er mest brukt for å identifisere OA. Røntgenbilder kan vise beinsporer eller andre trekk ved OA, for eksempel en innsnevring av leddrom.25,26

Magnetisk resonansavbildning (MRI) brukes i komplekse tilfeller for å detaljere bein og bløtvev,3da det kan vise endringer i brusk og bløtvev, som leddbånd.14Imidlertid, ifølgeOsteoarthritis Research Society International (ORSI), kan MR muliggjøre tidligere diagnose av kne-OA før radiografisk påvisbare endringer. Etter en litteraturgjennomgang inkludert 25 studier, konkluderte ORSI med at visualisering av leddabnormiteter på MR kan være nyttig for tidlig OA-diagnose, selv om ytterligere forskning er berettiget for å fastslå rollen til MR i rutinemessige kliniske omgivelser.27,28

Ultralyd kan også brukes til å visualisere synovial betennelse og strukturelle endringer forbundet med OA.26Imidlertid har ultrasonografi noen begrensninger i sammenheng med OA, inkludert at den ikke kan vurdere subkondralt bein.

Laboratorietesting og blodarbeid

Blodarbeid er sjelden nødvendig for å diagnostisere OA. Hvis en diagnose av OA ikke er klar, kan analyse av blod eller leddvæske bidra til å utelukke andre potensielle årsaker til leddsmerter, som f.eks.leddgikt,gikteller en infeksjon.3

6Årsaker og risikofaktorer

Mange faktorer bidrar til utviklingen av slitasjegikt (OA), inkludert biomekaniske faktorer, genetikk, ernæringsmessige faktorer og bentetthet. Høy alder, kvinnelig kjønn, overvekt, leddskade eller gjentatt bruk av leddene og muskelsvakhet kan alle bidra til utviklingen av OA.29

Alder

Alder er en av de største risikofaktorene for utvikling av OA.4Prevalensen av artrose, spesielt i hånd, hofte og kne, øker betraktelig etter fylte 50 år.4,30,31

Overvekt

Fedme er assosiert med økt risiko for OA, spesielt kne OA.32Overvekt eller fedme legger ekstra belastning på leddene, noe som kan bidra til ledddegenerasjon. Men siden overvektige individer også har økt risiko for OA i ikke-bærende ledd, har noen forskere antydet at en generell økning i kronisk betennelse som generelt følger med fedme kan bidra til OA.33-36

Kjønn

Kvinnelig kjønn er assosiert med en større prevalens og alvorlighetsgrad av OA. Kvinner har større risiko for artrose i kne, hånd og hofte sammenlignet med menn, og de har en tendens til å ha mer alvorlig artrose i kne.37Forekomsten av OA øker rundt overgangsalderen, noe som kan være relatert til hormonelle endringer eller andre faktorer, som tap av muskel-, bein- eller bruskmasse.38

Hormoner og slitasjegikt

Det har vært mye debatt om forholdet mellom hormoner og risiko for OA. Det har blitt postulert at fordi østrogen har anti-inflammatoriske egenskaper ved høye konsentrasjoner, og fordi østrogen støtter beinintegritet, kan de hormonelle endringene i overgangsalderen bidra til en rekke helseproblemer, inkludert OA. Observasjonsstudier har imidlertid funnet inkonsekvente assosiasjoner mellom sirkulerende hormonnivåer og OA.39Tilsvarende er tilgjengelig dokumentasjon på effekten av hormonerstatningsterapi (HRT) på OA blandet.39

En tverrsnittsstudie av over 4700 kvinner i Korea undersøkte hvordan HRT påvirker forekomsten av kne-OA hos kvinner. Forskerne fant at kvinner som fikk hormonbehandling hadde lavere forekomst av OA i kne sammenlignet med kvinner som ikke tok noen hormoner.40Ytterligere forskning - spesielt randomiserte kontrollerte studier - er nødvendig for å belyse nytten av kvinnelig HRT i behandlingen av OA.39

Gjentatt stress og yrke

Forskning tyder på at gjentatt bruk av ledd kan være assosiert med utvikling av OA. Kne-OA er hyppigere hos personer som sitter på huk eller kneler ofte, og hofte-OA er assosiert med langvarig løfting og stående. OA i hånden er hyppigere hos personer hvis yrker krever manuell fingerferdighet.38Svært repeterende, intens fysisk aktivitet kan også øke risikoen for OA i hofte og kne.

Leddskade eller traumer

Skade på ledd, leddbånd eller menisk (et stykke brusk i kneet som gir demping og stabilitet mellom leggen og lårbenet)41kan være assosiert med utvikling av posttraumatisk OA (dvs. OA som utvikler seg etter en skade).38,42-44

Høy bentetthet

Høy bentetthet kan være en risikofaktor for OA.45OA er assosiert med høyere nivåer av bentetthet, noe som kan føre til utvikling av beinsporer. Disse beinvekstene skader brusk og reduserer evnen til å beskytte leddene.46I en multisenter observasjonsstudie av omtrent 300 voksne med uforklarlig høy benmasse, var det en økt prevalens av kne-OA sammenlignet med kontroller hvis bentetthet var mer gjennomsnittlig.47En annen kontrollert studie fant lignende resultater.48Ytterligere forskning er nødvendig for å hjelpe oss å bedre forstå forholdet mellom bentetthet og OA, og hvordan denne informasjonen kan brukes til å håndtere denne tilstanden.

Anatomiske abnormiteter

Visse anatomiske abnormiteter, som ubalanserte eller svake muskler, kan endre bevegelse i leddet og bidra til nedbrytning av brusk.49Leddsvikt er også assosiert med økt strukturell nedbrytning under stress, noe som kan øke progresjonen av OA.38

Genetikk

Forskning antyder at gener står for opptil 60 % av hofte- og hånd-OA og 40 % av kne-OA-tilfellene.38Imidlertid er det ikke noe kjent enkelt gen som er ansvarlig for patogenesen av denne sykdommen. Gener kan også fungere forskjellig basert på en traumehistorie eller mellom mennesker av forskjellige kjønn eller raser og på forskjellige kroppssteder.50

Forskning tyder på at OA-patogenesen delvis skyldes genetiske faktorer som påvirker bruskstruktur og bentetthet.51Genomstudier indikerer at mutasjoner i GDF5-genet, som koder for en vekstfaktor som bidrar til beinutvikling, kan spille en rolle i OA.52Andre genvariasjoner kan forårsake økt følsomhet for smerte, spesielt visse variasjoner i FAAH-genet.49Faktisk er enzymet kodet av FAAH-genet, fettsyreamidhydrolase, for tiden et spennende mål for utvikling av legemidler fordi det bryter ned anandamid og andre endocannabinoider som har iboende smertestillende egenskaper.

Systemisk betennelse og slitasjegikt

Betennelse spiller en viktig rolle i utviklingen av OA.53Systemisk betennelse har en tendens til å øke med alderen som reflektert av økte nivåer av inflammatoriske cytokiner (proteiner som spiller en rolle i cellesignalering og immunitet), slik som interleukin-6 (IL-6). Høyere blodnivåer av IL-6 har vært assosiert med progresjon av OA i kne,54og forhøyede konsentrasjoner av andre inflammatoriske mediatorer, som IL-1B og tumornekrosefaktor-alfa (TNF-α),55har blitt identifisert i ledd påvirket av OA.56

Selv om blodprøver vanligvis ikke er nødvendige for å diagnostisere OA, kan vurdering av sirkulerende nivåer av C-reaktivt protein (CRP) gi innsikt i nivået av betennelse i hele kroppen din. hs-CRP (høyfølsomt C-reaktivt protein), også kjent som hjerte-CRP, er en blodprøve som måler CRP. Forhøyede blodnivåer av hs-CRP er assosiert med kardiovaskulær sykdom, revmatoid artritt og mange andre inflammatoriske sykdommer. Forskning tyder på at forhøyede CRP-nivåer kan korrelere med alvorlighetsgraden av symptomene og funksjonell nedgang i OA. Sammenhengen mellom CRP-nivåer og omfanget av leddforverring som kan observeres på røntgen er mindre konsistent.57-59

7Behandling av artrose

Slitasjegikt (OA)-behandling er rettet mot å forbedre den generelle livskvaliteten og fysiske begrensninger så mye som mulig. Dessverre finnes det ingen kur for OA, og ingen medisinsk intervensjon er godkjent for å stoppe utviklingen av sykdommen. Imidlertid integrere medisinske behandlinger, inkludert kirurgi når det er hensiktsmessig, medlivsstilsendringersom vekttap og å spise et sunt kosthold kan gi lindring for noen pasienter.

Flere intervensjoner kan være til nytte for personer med OA, inkludert fysisk aktivitet med lav effekt som sykling, svømming og gåing; muskelstyrkende øvelser; vekttap; medisiner; og i noen tilfeller kirurgi.1Andre tilstander som ofte oppstår sammen med OA, som f.eksdepresjonogsøvnløshet, bør også administreres på riktig måte for best resultat.

Fysisk aktivitet

I de fleste tilfeller er trening en førstelinjebehandling for OA, siden den er trygg og ikke-invasiv, uavhengig av sykdommens alvorlighetsgrad, smerte og leddfunksjon.60,61Fysisk aktivitet gir mange betydelige helsefordeler for OA-pasienter, inkludert fremme av sunn vekt og fysisk funksjon.62Et vanlig fysisk aktivitetsprogram kan bidra til å redusere stress, lindre smerte, forbedre humøret og støtte bevegelse.1Se delen "Kostholds- og livsstilshensyn" for mer informasjon.

Vekttap

Overvekt er en stor risikofaktor for OA. Å være 10 pund overvektig øker kraften på kneet mens du går med 30‒60 pund for hvert skritt. Overvektige kvinner har fire ganger så stor risiko for kne-OA som en normalvektig kvinne, og overvektige menn har fem ganger større risiko. For en normalvektig kvinne reduserer omtrent 11 kilo vekttap (2 kroppsmasseindeks [BMI]-enheter) risikoen for OA med over 50 %.63Omvendt er vektøkning assosiert med økt risiko for OA.64

Vekttap, kombinert med trening, er nøkkelen til å håndtere overvektige pasienter med OA. Å gå ned i vekt reduserer leddbelastning, noe som forbedrer symptomene, lindrer smerter og forbedrer livskvaliteten i denne pasientpopulasjonen.65Større kroppsvekt øker alvorlighetsgraden av artrose i kneet, og er knyttet til økt behov for hofte- og kneproteseoperasjoner.65Forskning tyder på at trening og vekttap sammen gir mer lindring enn trening alene.65En studie som involverte over 1300 personer påmeldt et 18-ukers vekttapsprogram viste, gjennom vekt- og kneskadevurderinger, et dose-responsforhold mellom symptomer på kne-OA og vekttap, noe som betyr at større vekttap førte til større reduksjoner i OA-symptomer .66

Medisiner

Hvis smertelindring ikke oppnås gjennom ikke-farmakologiske intervensjoner, kan orale og aktuelle medisiner brukes. Det er viktig å merke seg at langvarig bruk av visse medisiner, inkludert vanlig brukte medisiner som ibuprofen eller acetaminophen, kan ha utilsiktede negative helsekonsekvenser hos noen mennesker. Systemiske medisiner, inkludert reseptfrie NSAIDs, bør brukes så sparsomt som mulig og kun når symptomene krever det. Mer informasjon er tilgjengelig i Life Extensions Acetaminophen- og NSAID-toksisitetsprotokoll.

Paracetamol.Acetaminophen (f.eks. Tylenol) kan hjelpe midlertidig å lindre mild til moderat OA-smerter. En gjennomgang av 13 randomiserte studier undersøkte effekten av acetaminophen på smerte, funksjonshemming og livskvalitet og fastslo at det har minimale kortsiktige fordeler hos de med OA.67Å ta mer enn anbefalt dose kan forårsake bivirkninger, som leverskade.3En fersk litteraturgjennomgang av åtte kohortstudier fant et dose-responsforhold angående acetaminofentoksisitet, noe som betyr at jo mer du tar, desto større er risikoen for bivirkninger.68Gjeldende beste praksis er å ta paracetamol i den laveste effektive dosen og for kortest mulig tid.69

(Video) OS 3 PRINCIPAIS ERROS DE QUEM SOFRE DE ARTRITE E ARTROSE

NSAIDs.Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs), som ibuprofen (f.eks. Advil) og naproxennatrium (f.eks. Aleve), er en klasse legemidler som brukes til å redusere smerte og betennelse ved å hemme virkningen av COX-enzymer, som produserer prostaglandiner . Prostaglandiner holder slimhinnen i magen sunn og spiller en rolle i smerte, betennelse og feber.70Disse medisinene er for tiden hjørnesteinen for å lindre OA-smerter, men de kan ha bivirkninger inkludert gastrointestinale, nyre- og kardiovaskulære komplikasjoner.3

I en randomisert dobbeltblind studie ble 380 pasienter med OA gitt rofecoxib (Vioxx, en selektiv COX-2-hemmer) (12,5 eller 25 mg/d), celecoxib (Celebrex) (200 mg/d) eller acetaminophen (4000 mg). /d). Forskere fastslo at NSAIDs var bedre enn acetaminophen når det gjaldt å lindre moderat til alvorlig kne- og hoftesmerter, men det ser ut til å være liten klinisk forskjell i NSAID-effektiviteten.71Ibuprofen og naproxen er effektive og har lavere risiko for kardiovaskulære hendelser sammenlignet med diklofenak. Coxibs og nabumeton (Relafen) kan ha lavere risiko for GI-forstyrrelser.72

 • Aktuelle NSAIDs.NSAIDs påført lokalt som en gel kan lindre smerte effektivt med færre bivirkninger enn orale NSAIDs.3En nylig gjennomgang av 39 randomiserte, dobbeltblinde, placebokontrollerte studier med 10 631 deltakere fastslo at aktuelle NSAIDs gir god smertelindring, med 60 % av pasientene som opplever 50 % bedring i smerte. Aktuelt diklofenak var lik orale NSAIDs ved OA i kne og hånd. Risikoen for toksisitet er lavere ved aktuelle NSAIDs sammenlignet med orale formuleringer på grunn av redusert absorpsjon.73En av hovedrisikoen ved orale NSAIDs er gastrointestinale bivirkninger. Aktuelle NSAIDs har vært assosiert med færre gastrointestinale bivirkninger sammenlignet med orale NSAIDs.74

Bivirkninger av OTC smertestillende medisiner

Reseptfrie OTC smertestillende medisiner brukes ofte av personer med OA for å lindre smerte. Imidlertid kan disse medisinene ha bivirkninger hos noen mennesker, og kan føre til alvorlige helsekomplikasjoner. Sørg for at all medisin du tar - spesielt på langsiktig basis - er under veiledning av en lege.

NSAID-bivirkninger involverer oftest magen og inkluderer magesmerter, gastritt, sår og mage- eller tarmblødninger. NSAIDs kan også forårsake høyt blodtrykk, nyresykdom (som kan forårsake hevelser i armer og ben), konsentrasjonsvansker og balanseproblemer.75,76Visse NSAIDs, som diklofenak, øker risikoen for hjerteproblemer når de tas i høye doser over lengre tid.70NSAID-toksisitet er mer vanlig hos eldre mennesker, de med en historie med gastrointestinale problemer, som også bruker andre medisiner, og som tar høye doser av NSAIDs.77,78

I 2015 styrket Food and Drug Administration (FDA) sin advarsel, opprinnelig utstedt i 2005, om at NSAID-bruk er forbundet med risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag, selv ved kortvarig bruk, basert på råd fra et ekspertpanel som gjennomførte en grundig gjennomgang av dataene angående risikoen ved bruk av NSAID. NSAIDs kan øke blodtrykket og forårsake hjertesvikt. FDA bemerket at risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag øker med høyere doser og lengre bruksperioder, men at risikoen kan begynne selv ved kortvarig bruk og innen noen få uker etter behandlingsstart. Risikoen er størst hos de som allerede har hjertesykdom, selv om selv de uten kardiovaskulære problemer har økt risiko.79,80

En fersk longitudinell studie undersøkte risikoen for hjerte- og karsykdommer etter NSAID-bruk hos personer med OA. Risikoen for å utvikle kardiovaskulær sykdom, iskemisk hjertesykdom, kongestiv hjertesvikt og hjerneslag ble estimert for over 7 740 personer med OA og 23 000 friske kontroller. Personer med OA hadde høyere risiko for å utvikle hjertesykdom sammenlignet med friske kontroller. Forskerne konkluderte med at NSAID-bruk bidrar til sammenhengen mellom OA og hjerte- og karsykdommer.81

De med hjertesykdom bør unngå bruk av NSAID, hvis mulig, og alle som tar disse medisinene bør gjøre det under veiledning av en lege. Ta aldri mer enn én type NSAID om gangen, og prøv å ta den laveste effektive dosen for kortest mulig tid. Samarbeid med legen din for å finne alternativer til NSAIDs, og søk medisinsk hjelp hvis du opplever symptomer som kortpustethet, brystsmerter eller plutselig svakhet.79

Acetaminophen kan forårsake alvorlig leverskade og er ikke egnet for personer med lever- eller nyreproblemer eller de som misbruker alkohol.70Mens de fleste kommer seg etter en overdose av paracetamol, kan stoffet forårsake potensielt dødelig leverskade. Acetaminophen toksisitet står for 40% av voksne tilfeller av leversvikt i den utviklede verden.82

Personer som vurderer å bruke NSAIDs for å håndtere leddgikten sin, bør snakke med legen sin og gjennomgå Life Extensions Acetaminophen og NSAID Toxicity-protokoll for mer detaljert informasjon om sikker bruk av disse legemidlene.

Aktuelt capsaicin.Topisk påført capsaicin, som er et chilipepperekstrakt, lindrer smerte ved å hemme sensoriske nevroner. I en crossover, dobbeltblind, randomisert kontrollert studie som involverte 100 personer med mild/moderat kne-OA, fikk pasientene enten placebo eller 0,0125 % capsaicin gel påført kneet tre ganger daglig i fire uker. Etter en ukes utvaskingsperiode fikk deltakerne den andre behandlingen i fire uker. Forskere konkluderte med at capsaicin gel var effektiv i behandling av OA i kne.83En gjennomgang av seks studier fant at, sammenlignet med placebo, var topisk capsaicin trygt og effektivt ved behandling av OA i hånd, kne, hofte og skulder.84

Duloksetin.Duloxetine (Cymbalta) er et antidepressivt middel som kan være nyttig i smertebehandling.3I en randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie med 256 pasienter med kne-OA, fikk pasientene 60 mg duloksetin om dagen eller placebo. Ved uke syv ble duloksetindosen økt til 120 mg daglig på en blind måte for deltakere som rapporterte mindre enn 30 % smertereduksjon. Behandling ble funnet å redusere smerte og forbedre funksjon hos pasienter med kne-OA.85I en annen 10-ukers randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie fikk 524 pasienter med moderat til alvorlig kne-OA som tok NSAIDs 60-120 mg duloksetin daglig. De som tok duloksetin opplevde redusert smerte og forbedret funksjon.86

Kortikosteroider.Kortikosteroider er antiinflammatoriske midler som enten tas oralt eller injiseres direkte i leddet for å lindre smerte. Kortikosteroidinjeksjoner kan gi kortvarig smertelindring hos pasienter med OA i kne. I en enkeltblind studie med 150 pasienter ble deltakerne randomisert til å motta enten kortikosteroidinjeksjoner (40 mg triamcinolonacetonid og 1 % lidokain) eller gjennomgå tidevannsskylling. Tidevannsskylling innebærer å injisere saltvannsvæske i kneet og trekke ut leddvæske fra kneet for å fjerne vevsrester, noe som kan redusere betennelse og smerte.87Begge prosedyrene lindret smerte på kort sikt, mens tidevannsirrigasjon hadde en lengre varighet.88Intraartikulære kortikosteroidinjeksjoner kan brukes som et tillegg for korttidsbehandling av moderat til alvorlig smerte hos personer med OA.89

Til tross for potensielle kortsiktige fordeler, tyder noe forskning på at intraartikulære kortikosteroidinjeksjoner kan være assosiert med langsiktige bivirkninger, inkludert akselerert OA og leddrelaterte problemer. I en rapport publisert i tidsskriftetRadiologi, evaluerte forskere postene til 459 pasienter med OA i kne og hofte som fikk minst én intraartikulær kortikosteroidinjeksjon på et sykehus i 2018. Forskerne bemerket at 36 uønskede leddhendelser hos 36 pasienter ble rapportert, hvorav den vanligste ble fremskyndet. OA-progresjon (6%), etterfulgt av subkondral insuffisiensfraktur (0,9%), komplikasjoner av osteonekrose (0,7%) og rask leddødeleggelse med bentap (0,7%). Forskerne antydet at pasientvalg er en nøkkelfaktor knyttet til utfall, og noen personer med nylige endringer i leddrelaterte symptomer er kanskje ikke gode kandidater for kortikosteroidinjeksjoner. Ytterligere forskning er nødvendig for å tydeligere identifisere de som mest sannsynlig vil dra nytte av intraartikulære kortikosteroidinjeksjoner.90

Opioider.Opioider, en klasse legemidler som brukes til å lindre smerte, brukes noen ganger i alvorlige tilfeller av OA. Imidlertid er det alvorlige bekymringer angående deres bivirkninger, inkludert avhengighet, døsighet, kvalme og svimmelhet.91Opioider brukes vanligvis kortvarig av pasienter med alvorlige eller invalidiserende smerter. Imidlertid fant en randomisert klinisk studie med 240 personer med mild til moderat ryggsmerter og/eller hofte- eller kne-OA at bruk av opioider ikke resulterte i bedre smertereduksjon enn ikke-opioide medisiner (acetaminophen eller NSAIDs) i løpet av ett år periode.92En annen analyse av evnen til opioider (inkludert tramadol, hydromorfon og oksykodon) og NSAIDs (inkludert diklofenak, naproxen og piroksikam [Feldene]) til å redusere OA-smerter i kne antyder at det ikke var noen signifikant forskjell mellom smertereduksjon i begge legemiddelgruppene.93Opioider anbefales generelt ikke for OA-behandling bortsett fra i svært nøye utvalgte tilfeller fordi risikoen for skade oppveier den potensielle fordelen.

Kirurgi

Hvis mer konservative behandlingsalternativer ikke lykkes, kan det hende at kirurgi må vurderes. Kirurgiske prosedyrer for OA inkluderer omstilling av beinet, artroskopi (en kirurgisk prosedyre der kirurger kan visualisere, diagnostisere og behandle leddproblemer gjennom et minimalt invasivt omfang), bruskreparasjon, osteotomi og artroplastikk.94Hvis OA har kraftig skadet den ene siden av kneet, kan det utføres en osteotomi, hvor bein legges til eller fjernes over eller under kneet.3

Ved artroplastikk, eller ledderstatningskirurgi, fjernes skadede leddflater og erstattes med ledd i plast eller metall.3Artroplastikk er en effektiv og sikker prosedyre med over 600 000 kneproteser og 300 000 hofteproteser utført i USA hvert år.95,96Mange leddutskiftninger kan gjøres poliklinisk, og langsiktige resultater hos personer som er gode kandidater er vanligvis ganske gode. Mulige komplikasjoner inkluderer blodpropp og infeksjoner, og erstatninger kan slites ut og må erstattes overtid.3Imidlertid varer erstatninger vanligvis i mange år.96Det kan også være noe stivhet i leddet og nummenhet rundt snittområdet etter operasjonen.96

Hofte- eller kneerstatning anbefales når smerte eller stivhet begrenser daglige aktiviteter, som å gå og gå i trapper, eller når moderat til alvorlig smerte oppstår selv i hvile, når leddet begynner å deformeres, eller andre behandlinger som medisiner, fysioterapi , andre operasjoner eller kortisoninjeksjoner forbedrer ikke symptomene.96Mulige kirurgiske kandidater har ingen alders- eller vektbegrensninger, og total hofte- og kneprotese, mens de vanligvis utføres i alderen 50-80 år, har blitt utført med suksess på eldre og yngre mennesker.95,96

Merk at forbedret kne- og hoftebevegelse er et mål for denne operasjonen, men full bevegelse kan ikke gjenopprettes. Fysioterapi og rehabilitering vil bidra til å forbedre gange og bevegelsesutslag etter operasjonen. De fleste som gjennomgår kneprotese vil kunne gå i trapper og komme inn og ut av kjøretøy. Regelmessig fysisk aktivitet med lav effekt, som svømming, sykling og golf, er en viktig del av restitusjonen og bidrar til å opprettholde styrke og fleksibilitet i det nye leddet.95,96

Å bestemme hvilken prosedyre som kreves kan avhenge av leddet/leddene som er berørt, stadium av OA, eventuelle pasientkomorbiditeter og pasientens alder.94

8Nye og nye terapier

Regenerativ terapi

Stamcellebaserte terapier har fått oppmerksomhet for deres potensielle evne til å reparere og regenerere strukturen og funksjonen til skadet leddvev.97Stamceller er celler som har potensial til å utvikle seg til mange forskjellige typer celler i kroppen. Embryonale stamceller, induserte pluripotente stamceller og mesenkymale stamceller har alle blitt studert for deres potensial til å behandle slitasjegikt (OA). Av disse anses mesenkymal stamcelleterapi for å være den mest lovende i sammenheng med OA.98Mesenkymale stamceller kan utvikle seg til skjelettvevsceller, inkludert brusk og bein.

Mesenkymale stamceller avledet fra fettvev (fettvev) oppnås ved mindre invasive tiltak enn de som kreves for å få stamceller fra benmarg, inkludert fettsuging. Flere studier med fettavledede mesenkymale stamceller rapporterte redusert smerte og forbedret funksjon.99I en nylig studie fikk over 1000 personer med artrose i kne og hofte injeksjoner av stromal vaskulær fraksjon (som inneholdt stamceller) som hadde blitt høstet fra fettvev. Omtrent tre til 12 måneder etter behandling viste de fleste pasienter forbedrede kliniske resultater, inkludert forbedret bevegelse og redusert stivhet og smerte.100 I en annen studie som involverte 30 eldre mennesker med kne-OA, bidro injeksjoner med stromal vaskulær fraksjon til å redusere smerte, forbedre funksjon og helbrede brusk ved toårsoppfølgingen.101

I en nylig rapport hadde fire personer med kne-OA mesenkymal stamcelletransplantasjon i ett kne. Tre pasienter hadde forbedringer i hvor mange minutter de kunne gå uten smerter, og alle klarte å gå flere trapper enn før. Fysisk undersøkelse viste mindre forbedringer i bevegelsesområdet.102I en femårs oppfølging av tre av disse forsøkspersonene vedvarte milde forbedringer i smerteskåre. Selv om det var noe leddforringelse, var det behandlede kneet fortsatt fast bestemt på å være i bedre form enn det hadde vært ved baseline fem år tidligere.103I en annen studie av 18 personer med OA i kne, reduserte injeksjoner av mesenkymale stamceller smerte og forbedret leddfunksjonen.104

Individuelle pasientkarakteristikker ser ut til å påvirke resultatene av mesenkymal stamcelleterapi ved OA. Bedre resultater har blitt observert hos yngre individer, de med lavere BMI, mindre områder med brusknedbrytning og tidligere stadium av OA-progresjon. Studier har ikke rapportert noen større uønskede hendelser assosiert med mesenkymal stamcellehøst eller terapi, og de fleste studier rapporterer en viss klinisk fordel.105.106Likevel er effektiviteten av stamcelleterapi for OA ikke endelig fastslått. Mens effekten av mesenkymale stamcelleterapier er oppmuntrende, kreves større studier med lengre oppfølgingsperioder for å vurdere sikkerheten og effekten av denne OA-behandlingen.

Cellulær senescens i slitasjegikt og potensialet til senolytika

Senescerende celler er celler som ikke lenger deler seg riktig og viser metabolsk dysfunksjon beskrevet som den senescensassosierte sekretoriske fenotypen. Disse cellene frigjør skadelige kjemiske signaler til sitt lokale miljø som kan bidra til vevsbetennelse, sykdom og aldring.107Legg merke til at cellealdring ikke forårsaker aldring i seg selv, men snarere er en normal vei beregnet på å fjerne skadede celler fra kroppen gjennom apoptose (celledød) og fjerning av immunsystemet. Når vi blir eldre, kan imidlertid immunsystemet ikke være i stand til å fjerne disse cellene effektivt.107

Cellulær senescens antas å spille en rolle i utviklingen av OA.108Aldrende celler kan samle seg i et skadet ledd, noe som bidrar til smerte og betennelse forbundet med OA.109Forskning i musemodeller tyder påsenolytiske midler, som er forbindelser som eliminerer aldrende celler, kan bidra til å redusere betennelse og reparere skadet vev.109

I en åpen pilotstudie fikk 14 pasienter med mild til moderat idiopatisk lungefibrose (IPF) to senolytiske midler, dasatinib (100 mg/d) og quercetin (1250 mg/d), i tre dager hver uke i tre dager. uker. Forskere evaluerte livskvalitet, bivirkninger, fysisk funksjon og biologiske parametere. Fysisk funksjon, målt ved seks minutters gangavstand, fire minutters ganghastighet og stolestående tid, forbedret seg betydelig. Ytterligere forskning, spesielt med forsøk som involverer større prøvestørrelser, er nødvendig for å validere disse funnene, og også avgjøre om senolytika kan bidra til å forbedre fysisk funksjon hos personer med andre forhold som begrenser mobiliteten, inkludert OA.110

Cellulær forskning og dyreforskning tyder på at fenofibrat, et medikament som brukes til å redusere kolesterol- og triglyseridnivåer i blodet, også kan redusere betennelse og antall senescentceller, samt beskytte brusk mot nedbrytning.111.112I en nylig klinisk studie fikk 14 personer med erosiv artrose i hånden, en sjelden form for artrose karakterisert ved hurtig oppstart, leddhevelse og tap av bein i midten av de interfalangeale leddene i hendene, 145 mg/d fenofibrat i 12 uker .113Forsøkspersonene rapporterte redusert smerte og ømhet i leddene, samt en reduksjon i varigheten av leddstivhet om morgenen.114Fenofibrat kan være klinisk nyttig for å bekjempe aldersrelatert bruskdegenerasjon og ved behandling av OA.111Kontrollerte forsøk med større prøvestørrelser er nødvendig for å avklare disse resultatene.

Tanezumab

Tanezumab er et medikament som retter seg mot nervevekstfaktor for å lindre smerte. Så langt har resultatene fra forsøk vært blandede. I en randomisert, dobbeltblind, kontrollert studie, 3021 personer med hofte- eller kne-OA fikk enten 2,5 mg tanezumab subkutant hver åttende uke; 5 mg tanezumab hver åttende uke; eller 500 mg naproksen, 100 mg celecoxib eller 75 mg diklofenak to ganger daglig i 56 uker. Pasientene ble observert i 24 uker etter behandling. Tanezumab ved 5 mg viste signifikante forbedringer i smertelindring og fysisk funksjon sammenlignet med NSAIDs.115Deltakernes generelle vurdering av deres OA skilte seg imidlertid ikke fra vurderingene fra de som tok NSAIDs. Sikkerhetsprofilen var bekymringsfull, ettersom mer enn 7 % av høydose-tanezumab-behandlingsarmen utviklet raskt progressiv OA sammenlignet med kontrollgruppen (1,5 %).116

En annen studie av 2700 personer med artrose i kne eller hofte involverte intravenøs tanezumab ved 5 eller 10 mg hver åttende uke med eller uten oral naproxen ved 500 mg to ganger daglig eller celecoxib ved 100 mg to ganger daglig. Sikkerhets- og effektendepunkter ble målt ved uke 16. Tanezumab forbedret smerte- og fysiske funksjonsparametere sammenlignet med bruk av NSAID alene, mens kombinasjonen av tanezumab og NSAIDs presterte bedre enn begge alene. Imidlertid ble bivirkninger hyppigere rapportert med tanezumab og var høyest ved kombinasjonsbehandling. Forskere konkluderte med at tanezumab kan være effektivt for å lindre smerte forbundet med OA, men sikkerhetsresultatene krevde ytterligere studier.117

Hyaluronsyreinjeksjoner

Hyaluronsyre, et naturlig forekommende smøremiddel i leddet, kan brytes ned hos personer med OA. En lege kan injisere hyaluronsyre direkte i det berørte leddet for å gi litt ekstra demping.3Forskning er blandet, da en gjennomgang indikerte en fordel118mens annen forskning indikerer at det ikke er noen klinisk signifikant forbedring i OA-smerter eller funksjon med hyaluronsyreinjeksjoner.119Hyaluronsyreinjeksjoner har en tendens til å være ganske dyre og støttes ikke av konsistente og robuste bevis på fordel kontra placebo og andre terapier, så de anbefales ikke generelt.91

MikroRNA blokkere

Forskere har oppdaget et molekyl kalt microRNA-181a-5p som kan bidra til betennelse og bryte ned brusk.120Dette resulterer i leddødeleggelse, som er assosiert med OA. En fersk studie som involverte cellelinjer fra mennesker og dyr fant at en mikroRNA-blokker kalt LNA-miR-181a-5p ASO blokkerer dette destruktive molekylet og beskytter brusk.121Ytterligere forskning er nødvendig på denne nye, nye mediatoren, som kan spille en rolle i å modifisere OA sykdomsprogresjon.

9Kostholds- og livsstilshensyn

Kosthold

Et sunt kosthold kan hjelpe med vektkontroll, potensielt lindre noe av den mekaniske belastningen på leddene samt redusere systemisk betennelse. Selv uten vekttap kan et sunt kosthold bidra til å redusere betennelse. Et plantesentrisk kosthold i middelhavsstil bidrar til å forhindre og redusere betennelse, og det samme gjør inkorporering av tilstrekkelig anti-inflammatorisk omega-3-fett.256Det er også viktig å avstå fra å innta for mye omega-6-fett (f.eks. linolsyre) da de kan forstyrre fordelene med omega-3 fettsyrer.257

DeMiddelhavskostholdlegger vekt på fytonæringsrike anti-inflammatoriske matvarer som fullkorn, grønnsaker, belgfrukter, frukt, extra virgin olivenolje, nøtter, urter og krydder. Den inkluderer også beskjedne mengder fisk, meieriprodukter, egg, kylling og vin, samtidig som den begrenser rødt kjøtt og raffinert sukker.258Generelt legger middelhavsdietten vekt på mat med mye fiber, essensielle vitaminer og mineraler og omega-3-fettsyrer.130Det minimerer rødt kjøtt, mettet fett og sukker. Overholdelse av et middelhavskostmønster har vist fordel ved slitasjegikt (OA) så vel som i forebygging og behandling av hjertesykdom, diabetes og fedme.259 260

I en seks ukers, prospektiv, åpen studie, spiste 37 personer med OA enten en plantebasert diett med full mat eller fortsatte sitt vanlige kosthold. Intervensjonsgruppen viste signifikante forbedringer i selvrapportert energinivå, vitalitet og fysisk funksjon sammenlignet med kontrollgruppen.131I en annen randomisert studie fulgte 99 personer med OA enten middelhavsdietten eller deres normale diett i 16 uker. En biomarkør for brusknedbrytning (dvs. serumbrusk oligomert matriseprotein) ble redusert hos de som fulgte middelhavsdietten, og de opplevde en forbedring i kne- og hoftefleksibilitet og bevegelse.132

(Video) ফরিদপুরের পূর্বকোনে আটরশি পাক দরবারে ঘুমায় আছেন শ্রেষ্ঠ ওলী|| Atroshi Zikir|| Qari Ruhul Amin Siddik

En 2016 longitudinell tverrsnittsstudie inkludert over 4400 personer med høy risiko for OA fant at overholdelse av middelhavsdietten var assosiert med lavere BMI, redusert forekomst av diabetes og brudd, og mindre leddgiktsmerte og funksjonshemming. Forsøkspersonene rapporterte også mindre depresjon og generelt forbedret livskvalitet.133

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet gir mange betydelige helsefordeler for OA-pasienter, inkludert å fremme sunn vekt og fysisk funksjon.62Et vanlig fysisk aktivitetsprogram kan bidra til å redusere stress, lindre smerte, forbedre humøret og støtte bevegelse.1

Forskning tyder på at trening gir fordeler som kan sammenlignes med smertestillende og NSAIDs, men med færre bivirkninger.61Treningsprogrammer som består av muskelstyrking og bevegelsesutslag er assosiert med betydelige forbedringer i OA-symptomer.60Forskning tyder også på at aerob aktivitet kan redusere smerte og funksjonshemming hos personer med OA i kneet.61.134En litteraturgjennomgang fant at fordelene med trening kan opprettholdes i to til seks måneder etter avsluttet behandling hos noen mennesker.135En annen gjennomgang av 10 randomiserte kontrollerte studier fant at landbaserte treningsprogrammer reduserte smerte og forbedret funksjon hos personer med hofte-OA.136Voksne, inkludert de med OA, bør sikte på 150 minutter med moderat trening eller 75 minutter med kraftig trening per uke for optimal helse.

Andre tilnærminger

Flere integrative terapier kan bidra til å lindre OA-symptomer:

 • Bevegelsesterapier, som for eksempeltai chielleryoga, involverer forsiktig trening og dyp pust for å redusere stress, lindre smerte og forbedre bevegelse.3
 • Varm og kald terapiinnebærer å bruke varme og kulde for å lindre smerte og redusere hevelse i leddet ved å slappe av muskler og redusere muskelspasmer.3
 • Skoinnleggoghjelpemidler(f.eks. en stokk) kan bidra til å redusere smerte når du står eller går ved å avlaste trykket i leddet.3
 • ENgripeverktøykan gjøre daglige aktiviteter lettere for de med OA i fingrene.3
 • For noen med artrose i kneet eller hoften,transkutan nervestimuleringkan bidra til å lindre smerte.3Dette innebærer bruk av en lavspent elektrisk strøm for å levere elektrisitet langs nervefibre.137
 • Akupunkturkan også lindre smertesymptomer hos noen mennesker, selv om fordelene ikke har blitt validert i robuste kliniske studier.119

10Næringsstoffer

Glukosamin og kondroitin

Glukosamin er en komponent av større forbindelser kalt glykosaminoglykaner og proteoglykaner, som hjelper til med å fange vann i bruskmatrisen, og gir den fleksibiliteten og motstandskraften som trengs for å fungere skikkelig.138I laboratoriemodeller har glukosamin vist seg å ha anti-inflammatoriske effekter, og forskning tyder på at ved doser på opptil 1500 mg kan det redusere alvorlighetsgraden av artrose (OA) symptomer.139.140I tillegg tyder preklinisk forskning på at glukosamin kan støtte bruskintegritet ved å modulere syntese av bruskstrukturkomponenter av kondrocytter.141Glukosamin spiller også en avgjørende rolle for å opprettholde leddsmøring.138

Kondroitinsulfat er et komplekst sukkermolekyl som finnes i bein, brusk, sener, leddbånd og hud.142Kondroitinsulfat hjelper brusk å holde på vann og tilfører smøring og spenst. En studie fant at bruskprøver fra leddgikt hadde lavere konsentrasjoner av kondroitinsulfat enn prøver fra friske ledd.143I laboratoriestudier reduserte kondroitinsulfat betennelse og fremmet en sunn balanse mellom nedbrytning og nydannelse av bein og brusk.142Laboratoriestudier av bruskproduserende celler antyder at glukosamin og kondroitinsulfater kan fungere komplementært for å beskytte brusk.144

I en dobbeltblind randomisert studie av 350 personer med kne-OA, reduserte 1200 mg per dag med kondroitinsulfat smerte.145I en annen randomisert, placebokontrollert, dobbeltblind studie av 162 personer med hånd-OA, reduserte kondroitinsulfat smerte og forbedret funksjon sammenlignet med placebo.146En dobbeltblind, randomisert, kontrollert studie som involverer over 600 personer med kne-OA-behandlede deltakere med enten 200 mg celecoxib eller 400 mg kondroitin pluss 500 mg glukosamin tre ganger daglig i seks måneder. Glukosamin- og kondroitingruppen viste forbedringer i smerte, stivhet og leddhevelser som ligner på celecoxib-gruppen.147

En randomisert kontrollert studie sammenlignet 1200 mg per dag kondroitinsulfat med 200 mg per dag celecoxib hos 138 pasienter med OA i kneet. Etter to års behandling opplevde de to behandlingsgruppene lignende reduksjoner i hevelse og symptomer som knesmerter og stivhet. MR-målinger viste imidlertid at de som tok kondroitinsulfat hadde betydelig mindre tap av bruskvolum.148.149I en randomisert klinisk studie med 605 deltakere med OA i kneet, hadde en gruppe som fikk en kombinasjon av 800 mg kondroitinsulfat pluss 1500 mg glukosaminsulfat daglig mindre leddrom etter to år enn grupper som fikk placebo eller enten tilskudd alene.150

Omega-3 fettsyrer

Omega-3 fettsyrer, spesielt dokosaheksaensyre (DHA) og eikosapentaensyre (EPA), reduserer betennelse og har vist seg å bidra til å lindre symptomer assosiert med OA.256Menneskelige studier tyder på at tilskudd med fiskeolje-avledede omega-3-fettsyrer kan redusere noen OA-symptomer, selv om bevisene generelt er relativt svake og studier av bedre kvalitet er nødvendig.151.261

I dyreforskning reduserte omega-3 flerumettede fettsyrer markører for brusknedbrytning. Andre dyremodeller av OA fant at omega-3-fettsyretilskudd forbedret daglig aktivitetsytelse og symptomer på fysisk funksjonshemming.152.153

Omega-3-indeksen, et mål på forholdet mellom omega-3-fettsyrer i røde blodlegemer, brukes i studier og klinisk som en biomarkør for kosttilskudd og supplerende omega-3-fettsyrer. Høyere omega-3-indeksscore har vært knyttet til beskyttelse mot koronar hjertesykdom og diabetes, samt lavere dødelighet av alle årsaker og kardiovaskulær dødelighet.253,262-264Anomega-3-indeks på minst 8 % er bredt anerkjent som optimal.253.263.265.266

Krillolje, som fiskeolje, er en marin animalsk kilde til omega-3 fettsyrer. Imidlertid, i motsetning til fiskeolje, forekommer krills omega-3 i en naturlig matrise av fosfolipider som ligner på de som finnes i hver cellemembran. Denne sammensetningsegenskapen kan lette effektiv absorpsjon av omega-3 fra krillolje.158Videre er krill rik på astaxanthin, et karotenoid som har vist antiinflammatoriske og bruskbeskyttende effekter.267.268En gjennomgang av preklinisk og klinisk forskning som undersøkte absorpsjon og fysiologiske effekter av krillolje versus fiskeolje fant at krillolje ser ut til å ha høyere biotilgjengelighet enn fiskeolje. De biokjemiske og metabolske effektene av krillolje og fiskeolje ser også ut til å variere noe. Det er imidlertid nødvendig med flere uavhengige studier før sikre konklusjoner kan trekkes om ulike effekter av krillolje og fiskeolje.267

Krillolje har vist seg i dyremodeller å forbedre forløpet av OA, redusere OA-assosiert betennelse og forbedre bruskstrukturen ved indusert OA. Hos mennesker har det forbedret OA-symptomer og redusert den inflammatoriske markøren C-reaktivt protein under en rekke tilstander.157.269

I en multisenter randomisert kontrollert studie publisert i 2022, fikk 235 voksne i alderen 40–65 år med mild til moderat kne-OA og konsekvent symptomatisk knesmerter enten 4 gram krillolje per dag (som gir 600 mg EPA, 280 mg DHA og 450 mcg astaxanthin) eller placebo i seks måneder. Forsøkspersonene ble vurdert ved baseline, tre og seks måneder ved å bruke omega-3-indeksen samt Western Ontario og McMaster Universities Arthritis Index (WOMAC). WOMAC er et validert spørreskjema som måler smerte, stivhet og fysisk funksjon hos personer med OA i kne eller hofte. Etter seks måneder økte omega-3-indeksskårene i gruppen behandlet med krillolje fra 6 % til 9 %, mens det ikke var noen forbedring i placebogruppen. Krilloljegruppen opplevde også større forbedringer i knesmerter, stivhet og fysisk funksjon enn placebogruppen. Interessant nok fant en utforskende analyse at deltakere med høyere nivåer av betennelse ved baseline, bestemt av svært sensitive CRP-blodnivåer, hadde større reduksjoner i WOMAC-knesmerter, fysisk funksjon og totalscore enn de med moderate til lave nivåer av betennelse.158

Disse resultatene bekrefter resultater fra tidligere studier som fant at krillolje effektivt reduserte smerte hos OA-pasienter. For eksempel fant en mindre randomisert kontrollert studie med 50 voksne med milde knesmerter at 2 gram krillolje per dag forbedret symptomene, spesielt smerte og stivhet, sammenlignet med placebo.157Imidlertid har ikke alle forsøk med krillolje i OA vist nytte; en studie fant at 2 gram krillolje per dag ingen fordel sammenlignet med placebo.270

Uforsåpbare avokado/soyabønner

Uforsåpbare avokado-/soyabønner, et naturlig ekstrakt laget av soyaolje og avokadoolje, kan redusere OA-progresjon ved å modulere en rekke veier involvert i OA.159Uforsåpbare avokado-/soyabønner har også kondrobeskyttende effekter, reduserer smerte og stivhet, forbedrer leddfunksjonen og reduserer muligens avhengighet av smertestillende midler.160I en randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie med 14 kvinner med OA og artralgi, resulterte avokado/soyabønner uforsåpbar behandling i fire måneder i redusert smerte og forbedret livskvalitet, samt redusert bruk av smertestillende medisiner, sammenlignet med med placebo.161I en prospektiv, randomisert, dobbeltblind studie fikk 399 personer med hofte-OA enten 300 mg/d av avokado/soyabønner uforsåpbart ekstrakt eller placebo. Behandlingsgruppen viste endringer i leddstrukturen, noe som indikerer at avokado/soyabønner som ikke kan forsåpes kan spille en klinisk rolle i å stoppe progresjonen av hofte-OA.162Videre forskning er berettiget.

Aktuell olivenolje

Olivenolje, som er rik på fytonæringsstoffer, kan bidra til å lindre smerte og betennelse når den påføres lokalt. I 2012 sammenlignet en fire ukers klinisk studie aktuell virgin olivenolje med topisk piroxicam, et NSAID, blant 30 kvinner i alderen 40-85 år som hadde kne-OA. De som fikk olivenolje rapporterte større forbedringer i smerte og fysisk funksjon enn de som brukte piroksikam.163I en randomisert studie som involverte 16 kvinner og 14 menn med kne-OA, ble forsøkspersonene tildelt enten en gruppe som fikk aktuell ekstra virgin olivenolje og et treningsprogram, et aktuellt NSAID (ketoprofen gel) og treningsprogram, eller en gruppe som kun utførte øvelsene tre ganger om dagen. Behandlinger ble utført fem dager i uken i en to-ukers periode. Alle gruppene viste signifikante forbedringer i OA-symptomer, med olivenolje og aktuelle NSAID-gruppene som opplevde sammenlignbare resultater som var overlegne trening alene for å lindre smerte.164

Hyaluronsyre

Hyaluronsyre er en byggestein for brusk som først og fremst finnes i huden.165Høyt rensede former for hyaluronsyre brukes i intraartikulære injeksjoner for å gi midlertidig lindring av leddgiktsymptomer. Ved oral administrering har hyaluronsyre vist smertelindring og økt funksjonalitet hos OA-pasienter.166

I en studie konsumerte 40 personer med leddubehag som ellers var friske yoghurt supplert med hyaluronsyre eller vanlig yoghurt daglig i 90 dager. Personer hvis yoghurt inneholdt hyaluronsyre viste forbedret muskelstyrke i kneleddet.167I en annen studie tok 20 personer i alderen 40 år eller eldre med kne-OA 80 mg per dag av et kyllingkamekstrakt som ga 60 % hyaluronsyre eller placebo i åtte uker. Deltakere som tok hyaluronsyretilskuddet opplevde større forbedringer i noen mål på smerte og funksjon enn de som tok placebo.168

Kollagen

Kollagen, som er det mest tallrike proteinet hos pattedyr, er det viktigste strukturelle proteinet i bindevev i hele kroppen (inkludert bein og brusk).169Tilskudd med kollagenpeptider, typisk avledet fra hydrolysert kollagen, har vist seg i kliniske studier for å lette symptomene på OA. I en randomisert kontrollert studie som undersøkte om supplerende kollagenpeptider hjalp til med å håndtere kne-OA, fikk deltakerne supplerende kollagenpeptider eller placebo i 13 uker. Folk som tok kollagentilskudd rapporterte forbedret livskvalitet og smerte sammenlignet med de som tok placebo.170

Udenaturert type II kollagener en naturlig form for kollagen som kan utledes fra kyllingbrusk.171Noen forskere har antydet at udenaturert type II kollagen ved inntak samhandler med deler av immunsystemet som ligger i tarmen, kjent som tarmassosiert lymfoidvev. Gjennom denne interaksjonen kan udenaturert type II kollagen bidra til å trene opp immunceller til ikke å angripe kollagenpeptider som ligner på de som kan bli eksponert når brusk brytes ned i ledd påvirket av leddgikt.172.173Mer forskning må imidlertid gjøres for å avklare mekanismen(e) som type II kollagentilskudd støtter leddhelsen.

En klinisk studie som involverte 52 personer med kne-OA fant at 5 mg udenaturert type II kollagen, tatt to ganger daglig, forbedret smerte, fysisk funksjon og stivhet etter 90 dagers behandling sammenlignet med 750 mg glukosamin og 600 mg kondroitin to ganger daglig.174I en annen randomisert placebokontrollert studie fikk 39 personer med kne-OA enten 1500 mg acetaminophen eller 1500 mg acetaminophen pluss 10 mg udenaturert type II kollagen daglig i tre måneder. Acetaminophen- og kollagengruppen opplevde større forbedringer i leddsmerter med gange, funksjon og livskvalitet sammenlignet med acetaminophen alene.175

I en annen multisenter, randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie fikk 190 forsøkspersoner med kne-OA enten 40 mg av et preparat som inneholdt udenaturert type II kollagen, 1500 mg glukosamin og 1200 mg kondroitin eller placebo i 180 dager . Gruppen som tok kollagenet viste større forbedringer i smerte, stivhet og funksjon sammenlignet med de andre gruppene.176

S-adenosyl-metionin (SAMe)

S-adenosyl-metionin (SAMe), en naturlig forekommende forbindelse i kroppen som hjelper til med å lette mange metabolske reaksjoner ved å tjene som metyldonor, har blitt studert i sammenheng med OA, leversykdom og depresjon. Noen bevis tyder på at det kan gi smertelindring og forbedre leddfunksjonen ved å redusere inflammatoriske mediatorer og fremme brusksyntese.177I en langsiktig multisenterstudie som involverte omtrent 100 pasienter med hofte-, kne- og ryggradsartrose som fikk 600 mg SAMe i to uker og deretter 400 mg daglig i 24 måneder, forbedret SAMe kliniske symptomer, som morgenstivhet og smerte, som samt depressive symptomer.178

I en randomisert, dobbeltblind crossover-studie fikk 61 personer med kne-OA enten 1200 mg SAMe eller 200 mg celecoxib daglig i 16 uker. På slutten av den første måneden viste celecoxib en større reduksjon i smertescore. Ved slutten av den andre måneden var det ingen forskjell mellom behandlingsgruppene. Begge gruppene viste også funksjonelle forbedringer i leddhelsen. Forskere konkluderte med at SAMe var like effektivt som celecoxib for å håndtere symptomer på kne-OA.179

Curcumin

Curcumin er en aktiv komponent av gurkemeierot, en plante relatert til ingefær som dyrkes i hele Asia, India og Mellom-Amerika. Gurkemeie har tradisjonelt blitt brukt til å behandle en rekke medisinske tilstander og brukes i dag ofte som en hovedingrediens i karripulver.180Curcumin har kraftige antiinflammatoriske egenskaper,181og curcuminekstrakter kan bidra til å lindre smertene og symptomene forbundet med OA.182

En randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie som involverte 40 personer med mild til moderat kne-OA viste at 1500 mg/d curcuminoider reduserte smerte og forbedret fysisk funksjonsskår sammenlignet med placebo.183 I en annen randomisert, placebokontrollert, dobbeltblind studie, 50 personer over 40 år med kne-OA fikk enten 180 mg/d curcumin eller placebo. Etter åtte uker rapporterte behandlingsgruppen betydelig mindre knesmerter enn placebogruppen.184Dyremodellstudier støtter også den antiinflammatoriske og kondrobeskyttende effekten av curcuminoider. I en studie konkluderte forfatterne med at ekstraktet til og med kan endre progresjonen av OA.185

Boswellia

boswellia serrata, et tre som vokser i fjellene i India, Nord-Afrika og Midtøsten, har tradisjonelt blitt brukt til religiøse og kulturelle formål. Gummiharpiksekstrakter av dette treet har vist seg å ha kraftige anti-inflammatoriske egenskaper.186Boswellia kan spille en rolle i å lindre astma, leddgikt og Crohns sykdom. Det antas at dens biologiske aktivitet i det minste delvis kan tilskrives boswellinsyrer.181

Eldre randomiserte kliniske studier har antydet en rolle for dette ekstraktet ved behandling av OA (ved 333 mg ekstrakt tre ganger daglig eller 100 eller 250 mg av et 30% boswellinsyreekstrakt).187.188Nylig, i en randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie som involverte 60 personer med OA, ble en sammensetning av boswellia (100 mg) eller placebo gitt i 30 dager. Behandlingsgruppen opplevde betydelige forbedringer i smerte og fysisk funksjon, noe som ble demonstrert så tidlig som fem dager inn i forsøket.189Dyrestudier indikerer også at både oral og lokal behandling med boswellinsyre kan være terapeutisk for de med OA.190

Forskning tyder på at boswellia kan være nyttig i kombinasjon med andre urteekstrakter. I en nylig randomisert dobbeltblind studie fikk 201 pasienter med OA enten placebo, 333 mg curcumin eller en 500 mg kapsel som inneholdt 250 mg curcumin og 150 mg boswellinsyre tre ganger daglig i 12 uker. Fysisk funksjon og smerte ble vurdert, og de pasientene som tok kombinasjonsbehandlingen hadde mest smertelindring.191En annen randomisert studie av 28 personer med moderat OA sammenlignet enGurkemeie er langogboswellia serratakombinasjon med 500 mg to ganger daglig og 100 mg celecoxib to ganger daglig i 12 uker. Det var større forbedringer i rapporterte smerter, gangavstand og ømhet i leddene i boswellia-curcumin-gruppen sammenlignet med de som tok celecoxib. Behandlingen ble også funnet å være trygg og godt tolerert.181

Ingefær

Ingefær er en tropisk plante som tradisjonelt brukes både som krydder og for å behandle gastrointestinale problemer. Noen bevis tyder på at dets antiinflammatoriske egenskaper kan bidra til å bekjempe OA.192En eldre randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie evaluerte 261 personer med OA i kneet som opplevde moderat til alvorlig smerte. Forsøkspersonene fikk enten ingefærekstrakt eller placebo to ganger daglig, med acetaminophen tillatt som redningsmedisin. Behandlingsgruppen opplevde større reduksjoner i knesmerter etter å ha stått eller gått 50 fot og trengte acetaminophen sjeldnere enn placebogruppen.193

I en randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie ble 120 personer med moderat til alvorlig smerte fra OA delt inn i tre grupper: en gruppe fikk 30 mg ingefærekstrakt (i to 500 mg kapsler), en annen fikk placebo, og en tredje tok tre 400 mg tabletter med ibuprofen daglig. Ingefærekstrakt og ibuprofen var like effektive til å forbedre symptomer, inkludert smerter og leddbevegelser.194I en annen randomisert klinisk studie tok 204 personer med kne-OA enten 250 mg pulverisert ingefær eller placebo to ganger daglig i seks uker. De i behandlingsgruppen viste mer signifikante forbedringer i smerte og stivhet enn placebogruppen.195

Hvit Mulberry (Hvit morbær) og Cutch Tree (Acacia catechu)

Hvit morbær (Hvit morbær) er en raskt voksende type morbærtre, og ekstrakter av bladene, frukten og barken til dette treet har blitt brukt tradisjonelt for å behandle blant annet sår hals, høyt blodtrykk og diabetes.196Dyreforskning tyder på hvit morbær i kombinasjon med kuttetre (Acacia catechu) ekstrakt kan minimere beinskade, forbedre leddsmerter og betennelser og støtte integriteten til leddetbruskved å bremse progresjonen avbruskdegenerasjon under OA.197Cutch tree er et tornet tre som finnes i Thailand og India. Treet og barken på dette treet er rike på katekin, en flavonoid med anti-inflammatoriske og vevsbeskyttende egenskaper.197Ekstrakter har tradisjonelt blitt brukt til å behandle sår hals og diaré.

I en nylig randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie fikk 135 personer med kne-OA enten en proprietær blanding av cutch tree og hvit morbær (400 mg/d), glukosamin (1500 mg/d) og kondroitin (1200 mg/d) d), eller placebo i 12 uker. Alle tre studiearmene rapporterte smertelindring ved 12 uker, men de som tok urtekombinasjonen rapporterte en større reduksjon i smerte sammenlignet med placebo og den andre behandlingsgruppen på dag 56. Forskere undersøkte også C-terminalt kryssbindende peptid (CTX-II). nivåer, som måler nedbrytningen av kollagen, og derfor er en markør for leddskade. De som tok urteekstraktet viste en reduksjon i urinnivåer av CTX-II, noe som indikerer en reduksjon i OA-progresjon over tid. Placebogruppen viste derimot høyere CTX-II-nivåer, mens det ikke var noen endring i glukosamin-kondroitin-gruppen.198

En dyremodellstudie fant at kombinasjonen av disse to urtene (ved doser på 100-300 mg/kg) hos mus med smerte og betennelse i poten var like effektiv som ibuprofen til å redusere smerte og hevelse når den ble tatt i høyeste dose.199

kinesisk hodeskalle (Scutellaria baicalensis)

kinesisk kalott (Scutellaria baicalensis), en blomstrende plante hjemmehørende i Kina, Russland, Korea og Mongolia, har tradisjonelt blitt brukt til å behandle leddgikt, hepatitt og kreft, og kan fremme kardiovaskulær helse.200Prekliniske studier indikerer at når den brukes i kombinasjon med kutttreekstrakter, fremmer kinesisk skullcap leddhelse og reduserer betennelse.201

I en randomisert, placebokontrollert, dobbeltblind pilotstudie fikk 52 personer med artrose i kne eller hofte enten placebo, 200 mg/d celecoxib eller 250 eller 500 mg av en kombinasjon av kinesisk skullcap og cutch tree-ekstrakter. Forsøkspersonene ble fulgt i intervaller på 30 dager i opptil 90 dager for å vurdere smerte, stivhet og funksjon. Ved 30 og 90 dager var begge dosene av urtekombinasjonen mer effektive til smertereduksjon enn celecoxib, mens den høyere dosen av urtekombinasjonen var overlegen placebo på dag 90. Celecoxib var ikke mer effektiv til å redusere smerte enn placebo etter dag 30. eller 90.202Fysisk funksjon ble forbedret i gruppene med urtetilskudd og celecoxib til enhver tid, men tilskuddet var overlegen stoffet på dag 90. De som tok den høyere dosen (500 mg) av urtekombinasjonen viste mindre fysisk svekkelse sammenlignet med den andre behandlingen. våpen.202

I en annen randomisert dobbeltblind studie som involverte 79 menn og kvinner med mild til moderat OA, fikk deltakerne enten 500 mg av en urtekombinasjon av kinesisk skullcap og cutch tree-ekstrakter (UP446) eller 440 mg/d naproxen i en uke. Forskere ønsket å finne ut om urteblandingen kunne forbedre smerte og fysisk aktivitet. Gruppen som tok UP446 viste mindre smerte og økt bevegelsesområde, mens begge behandlingene reduserte stivhet.203

Vitamin E

Vitamin E, et fettløselig vitamin og potent antioksidant, spiller også en viktig rolle i immunhelsen. Det finnes naturlig i nøtter, frø og grønne grønnsaker.204Vitamin E kan bidra til å forhindre OA på grunn av dets anti-inflammatoriske effekter. En fersk litteraturgjennomgang av kliniske og prekliniske studier viste at vitamin E reduserte oksidativt stress i bruskceller, mens dyrestudier viste at vitamin E forhindret brusknedbrytning. Noen menneskelige observasjonsstudier har koblet lave vitamin E-nivåer med OA.205En annen gjennomgang av prekliniske studier antydet at vitamin E kan bremse progresjonen av OA ved å opprettholde skjelettmuskulatur og modulere uttrykket av gener involvert i OA-patogenesen.206

I en randomisert dobbeltblind studie fikk 15 hunder med OA enten 400 IE vitamin E eller placebo daglig i 55 dager. Forbedringer i halthet, smerte, bruskskader og inflammatoriske markører i leddvæsken ble notert i behandlingsgruppen.207

(Video) LIVE 55 - NUTRIÇÃO PARA PERDA MUSCULAR!

En studie som involverte 23 personer med OA i kne fant at konsentrasjonen av vitamin E i leddvæsken var omvendt relatert til alvorlighetsgraden av OA.208I en annen studie fikk 40 friske forsøkspersoner og 40 personer med kne-OA enten 200 mg vitamin E eller placebo i tre måneder. Gruppen som tok vitamin E hadde lavere nivåer av inflammatoriske markører, som kan beskytte mot forringelse av leddene forårsaket av oksidativt stress.209

Vitamin d

Vitamin D er et fettløselig vitamin som spiller en rolle i beinhelse, cellevekst, immunfunksjon og bekjempelse av betennelse.Kilder til vitamin Dinkludere soleksponering og mat som fet fisk, bifflever, ost og eggeplommer.210

I en randomisert kontrollert studie fikk 103 personer med kne-OA som hadde mangel på vitamin D 60 000 IE vitamin D eller placebo en gang daglig i 10 dager og deretter 60 000 IE en gang i måneden i 12 måneder. De i behandlingsgruppen rapporterte redusert smerte og forbedret funksjon.211En case-kontroll studie som undersøkte forholdet mellom kostholdsnæringsstoffer og kne OA fant at lavere inntak av vitamin C og D var signifikant assosiert med OA. Mens mer forskning er nødvendig for å avklare rollen dietten spiller i OA-utbruddet og progresjonen, kan lavt inntak av vitamin C og D være en risikofaktor.212

En fersk metaanalyse av fire randomiserte kliniske studier som involverte 1136 personer med kne-OA fant at tilskudd med over 2000 IE vitamin D reduserte smerte og økt funksjon, men forhindret ikke brusktap.213I en annen studie fikk 340 personer med kne-OA sin vitamin D-status målt ved baseline, tre måneder, seks måneder, 12 måneder og 24 måneder. Gruppen med konsekvent tilstrekkelig vitamin D-status hadde mindre tap av tibial brusk og forbedret fysisk funksjon sammenlignet med de med utilstrekkelige nivåer av vitamin D.214

Pycnogenol (maritime furubarkekstrakt)

Pycnogenol, avledet fra barken av franske maritime furutrær, antas å ha anti-inflammatoriske og antioksidantegenskaper.215Prekliniske studier indikerer at pycnogenol kan hemme proteaser (enzymer som bryter ned brusk), og tre kliniske studier viste at det reduserte smerte og stivhet.216

En randomisert pilotstudie involverte 33 personer med alvorlig OA som fikk enten 100 mg pycnogenol to ganger daglig eller ingen behandling tre uker før kneproteser. Forskere undersøkte deretter bruskhomeostasemarkører og mediatorer av betennelse i blodserum og leddvæske. Pycnogenol nedregulerte gener relatert til brusknedbrytning og reduserte inflammatoriske markører.217

Bromelain

Bromelain er en blanding av enzymer som finnes i stammen og frukten til ananas som har anti-inflammatoriske egenskaper. Det har blitt brukt til å bekjempe nesehevelse og betennelse og muskelsår.218Nyere bevis tyder på at det kan bidra til å lindre symptomer på OA. I en randomisert, enkeltblind, kontrollert studie ble 40 personer med kne-OA gitt 500 mg bromelain eller 100 mg diklofenak i fire uker. Forskere fant at begge behandlingsarmene opplevde forbedret smerte, stivhet og funksjon sammenlignet med baseline-verdier.219

I en observasjons-, prospektiv, åpen studie ble en kombinasjon av djevelens klo, gurkemeie og bromelain gitt til en gruppe mennesker med kroniske OA-smerter og en annen gruppe med akutte OA-smerter (totalt 42 personer). Behandlingen omfattet to 650 mg kapsler tre ganger daglig i 60 dager for de med kroniske smerter og 650 mg kapsler to ganger daglig i 15 dager for de med akutte smerter. Begge gruppene opplevde forbedringer i leddsmerter.220

Svovelholdige forbindelser

Svovelholdige forbindelser, inkludert metylsulfonylmetan (MSM), kan redusere betennelse og smerte og hemme degenerasjonen forbundet med OA. En dyremodellstudie fant at MSM reduserte bruskdegenerasjon.221I en prospektiv, randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie med 49 forsøkspersoner med kne-OA, forbedret 1,125 gram MSM tre ganger daglig i 12 uker OA-smerter og fysisk funksjon.222I en randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie ble 50 personer med OA-smerter gitt enten 3 gram MSM eller placebo to ganger daglig i 12 uker. MSM-tilskudd reduserte smerter og redusert fysisk svekkelse sammenlignet med placebo.223

En annen randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie som involverte 100 personer med hofte- og/eller kne-OA fant at 6 gram MSM daglig i 26 uker reduserte smerte og forbedret funksjonell ytelse sammenlignet med placebo.224I en annen studie fikk 37 personer med kne-OA to tabletter som inneholdt 500 mg glukosamin, 400 mg kondroitinsulfat og 250 mg MSM tre ganger daglig. Pasienter som fullførte studien rapporterte forbedringer i smerte og funksjon og gradvise forbedringer i leddmobilitet.225Ytterligere forskning er nødvendig ved lavere doser og med større prøvestørrelser for å avgjøre om svovelholdige forbindelser kan være nyttige ved behandling av OA.

Tamarindus indica

Tamarind (Tamarindus indica) er et frukttre som er hjemmehørende i tropiske områder i Afrika. Ekstrakter fra ulike deler av tamarindtreet (masse, frø, bark, røtter, etc.) inneholder mange bioaktive forbindelser som tanniner, saponiner og fenoler, og har blitt brukt i tradisjonell medisin for sårheling og som anti-inflammatoriske midler. Bioaktive forbindelser fra tamarindekstrakter har vist seg å hemme COX-2, induserbar nitrogenoksidsyntase (iNOS), 5-LOX og TNF-α, som kan forklare dets antiinflammatoriske og smertestillende egenskaper.245I en dyrestudie beskyttet tamarindfrøekstrakt bein og brusk, reduserte inflammatoriske mediatorer (f.eks. IL-6 og IL-1β) og utøvde antioksidanteffekter.246I en annen dyrestudie hadde tamarindfrøekstrakt betydelige smertestillende effekter.247Tamarind frø polysakkarid, ofte referert til som tamarind tyggegummi, ble også vist å redusere smerte hos mus med leddgikt.248Ekstrakter fra andre deler av treet har også vist antiinflammatoriske, antioksidant- og smertestillende effekter i dyrestudier.249-251

En 90-dagers dobbeltblindet klinisk studie utforsket effekten av tamarindfrøekstrakt kombinert med gurkemeie (Gurkemeie er lang) ekstrakt for å lindre smerte og leddfunksjon hos ikke-artrotiske voksne. Nitti deltakere fikk enten 250 mg, 400 mg eller placebo én gang daglig. Ved slutten av studien hadde deltakerne som fikk hver av dosene forbedret seks minutters gangavstand og smertelindring sammenlignet med placebo. I tillegg ble knefleksjon (et mål på bevegelsesutslag i kneleddet) bedre i behandlingsgruppene enn i placebogruppen.252

Angelica gigas Nakai

Angelica gigas Nakaier en plante funnet i Korea, Japan og Kina hvis rotekstrakter lenge har vært brukt i tradisjonell medisin.226.227Moderne forskning har vist at røttene tilAngelica gigasinneholder anti-inflammatoriske forbindelser kalt dekursin og dekursinol angelat.228.229Disse Angelica-forbindelsene har vist seg å modulere flere inflammatoriske veier.229Av spesiell interesse har angelica-avledede forbindelser vist seg å modulere COX-, MMP- og NfκB-relaterte veier, som alle deltar i betennelse relatert til leddgikt.230-232

Grønn te ekstrakt

Grønn teekstrakt inneholder polyfenoler, den mest aktive av disse er epigallocatechin gallate (EGCG). Disse polyfenolene antas å være kraftige antioksidanter med mange helsemessige fordeler, inkludert redusert risiko for enkelte kreftformer.233Bevis tyder på at ekstrakt av grønn te kan bekjempe betennelsen forbundet med OA.234I en randomisert åpen klinisk studie som involverte 50 voksne med kne-OA, fikk forsøkspersoner enten placebo eller grønn te-ekstrakt og diklofenak-tabletter i fire uker. De i behandlingsgruppen hadde forbedrede smerte- og leddfunksjonsparametere, men forfatterne ba om mer forskning av lengre varighet og større prøvestørrelse for å bestemme rollen grønn te-ekstrakt spiller i leddhelsen.235

Bor

Bor er et spormineral som støtter bein- og muskelhelse, samt reduserer betennelse, leddstivhet og andre symptomer assosiert med OA.236En kontrollert studie som involverte 43 personer med kne-OA viste at bornivået var betydelig lavere hos pasienter med OA sammenlignet med friske kontroller. Lavere serumbornivåer var også assosiert med økt OA-varighet og alvorlighetsgrad.237Mer forskning er nødvendig for å ha en større forståelse av rollen bor spiller i bekjempelse av betennelse og OA.

Cordyceps sinensisogCordyceps militære

Cordycepin er en aktiv forbindelse isolert fra en sopp som infiserer larver (Cordyceps sinensisogCordyceps militære). Forskning har vist at cordycepin og andre bestanddeler fra Cordyceps-arter kan blokkere betennelse via en annen mekanisme enn de fleste andre antiinflammatoriske midler; Cordycepin påvirker et siste trinn i produksjonen av mRNA, kjent som polyadenylering, så det kan være nyttig hos pasienter som ikke har opplevd smertelindring fra tradisjonelle smertestillende midler.238En cellestudie som involverte menneskelige kondrocyttceller viste at cordycepin har anti-inflammatorisk aktivitet.239I gnagermodeller reduserte cordycepin bruskskader og smerteadferd.238

Peonrotekstrakt

Et ekstrakt fra roten til peon, en duftende blomstrende plante som kan leve i mange år, har tradisjonelt blitt brukt til å bekjempe betennelser og fremme immunhelse.240Apocynin og paeonol (APPA) er plantebaserte forbindelser fra peonen som har anti-inflammatoriske egenskaper. Kombinasjonen av disse forbindelsene kan lindre smerte og forbedre leddfunksjonen.241En randomisert kontrollert studie som involverte 55 hunder sammenlignet behandling med 40 mg/kg APPA, 0,1 mg/kg meloksikam eller placebo i fire uker. APPA-gruppen hadde signifikant bedre funksjon sammenlignet med placebo. Forfatterne konkluderte med at APPA kan være et alternativ til NSAIDs, selv om ytterligere forskning er berettiget.242

Honningbiprodukter

Honningbiprodukter, inkludert honning, bipollen, kongelig gelé, bivoks, biegift og propolis, har lenge vært brukt for deres antiinflammatoriske, antioksidant-, antibakterielle og anti-soppegenskaper. Noen mener at disse produktene kan hemme svulstvekst og redusere betennelse forbundet med leddgikt.243I en nylig kontrollert dyrestudie ble 50 mannlige albinorotter delt inn i fem grupper: en kontrollgruppe, en leddgiktgruppe uten behandling, leddgiktgruppe behandlet med honning, artrittgruppe behandlet med kongelig gelé (et stoff som skilles ut av arbeiderbier), og leddgikt gruppe behandlet med gift (et stoff som skilles ut av arbeiderbier for å forsvare bikuben). Royal gelé, honning og gift bidro til å lindre symptomer på OA og forbedre hematologiske og biokjemiske parametere i behandlingsgruppene.244Menneskelig forskning er nødvendig for å vurdere potensialet til honningbiprodukter i klinisk behandling av OA.

2022

 • sep: Oppdatert seksjon om omega-3-fettsyrer i næringsstoffer
 • sep: Oppdatert seksjon om kosthold i kostholds- og livsstilshensyn

2021

 • sept: Lagt til seksjon omTamarindus indicatil næringsstoffer

2019

 • nov: Omfattende oppdatering og gjennomgang

Ansvarsfraskrivelse og sikkerhetsinformasjon

Denne informasjonen (og eventuelt medfølgende materiale) er ikke ment å erstatte oppmerksomheten eller rådene til en lege eller annet kvalifisert helsepersonell. Alle som ønsker å ta fatt på kosthold, rusmidler, trening eller andre livsstilsendringer som er ment å forebygge eller behandle en spesifikk sykdom eller tilstand, bør først konsultere og søke godkjenning fra en lege eller annet kvalifisert helsepersonell. Spesielt gravide kvinner bør søke råd fra en lege før de bruker noen protokoll oppført på denne nettsiden. Protokollene beskrevet på denne nettsiden er kun for voksne, med mindre annet er spesifisert. Produktetiketter kan inneholde viktig sikkerhetsinformasjon, og den nyeste produktinformasjonen gitt av produktprodusentene bør gjennomgås nøye før bruk for å verifisere dose, administrering og kontraindikasjoner. Nasjonale, statlige og lokale lover kan variere angående bruk og anvendelse av mange av behandlingene som er omtalt. Leseren påtar seg risikoen for eventuelle skader. Forfatterne og utgiverne, deres tilknyttede selskaper og overdragere er ikke ansvarlige for skader og/eller skader på personer som oppstår fra denne protokollen, og fraskriver seg uttrykkelig ansvar for eventuelle negative effekter som følge av bruken av informasjonen i denne protokollen.

Protokollene reiser mange problemer som kan endres etter hvert som nye data dukker opp. Ingen av våre foreslåtte protokollregimer kan garantere helsemessige fordeler. Life Extension har ikke utført uavhengig verifisering av dataene i det refererte materialet, og fraskriver seg uttrykkelig ansvar for eventuelle feil i litteraturen.

 1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Artrose (OA). https://www.cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm. Publisert 2019. Åpnet 15. juni 2019.
 2. Osteoarthritis Foundation International. Artrose. https://oafifoundation.com/en/what-is-osteoarthritis/. Publisert 2019. Tilgang.
 3. Mayo Clinic. Artrose. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925. Publisert 2019. Åpnet 15. juni 2019.
 4. Shane Anderson A, Loeser RF. Hvorfor er slitasjegikt en aldersrelatert sykdom?Beste praksis og forskning Klinisk revmatologi.2010;24(1):15-26.
 5. Maniar KH, Jones IA, Gopalakrishna R, Vangsness CT, Jr. Senke bivirkninger av NSAID-bruk ved slitasjegikt: nylige forsøk på å minimere doseringen.Expert Opin Pharmacother.2018;19(2):93-102.
 6. Tacheci I, Bradna P, Douda T, et al. Tynntarmsskade hos NSAID-brukere som lider av revmatoid artritt eller slitasjegikt.Rheumatol Int.2016;36(11):1557-1561.
 7. Conaghan PG, Arden N, Avouac B, Migliore A, Rizzoli R. Safety of Paracetamol in Artrose: What Does the Literature Say?Legemidler aldring.2019;36(Suppl 1):7-14.
 8. Ennis ZN, Dideriksen D, Vaegter HB, Handberg G, Pottegard A. Acetaminophen for Chronic Pain: A Systematic Review on Efficacy.Basic Clin Pharmacol Toxicol.2016;118(3):184-189.
 9. Stanford medisin. Anatomi av et ledd. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=anatomy-of-a-joint-85-P00044. Publisert 2019. Åpnet 19. juni 2019.
 10. University of Rochester Medical Center. Anatomi av et ledd. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=P00044. Publisert 2019. Åpnet 19. juni 2019.
 11. Osteoarthritis Research Society International. Hvilke ledd påvirker slitasjegikt? https://www.oarsi.org/which-joints-does-osteoarthritis-affect. Åpnet 19. juni 2019.
 12. Arthritis Foundation. Stoppe artroseprogresjon. https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/tools-resources/expert-q-a/osteoarthritis-questions/osteoarthritis-progression.php. Åpnet 28. august 2019.
 13. Liu-Bryan R, Terkeltaub R. Nye regulatorer av den inflammatoriske prosessen ved slitasjegikt.Naturanmeldelser Revmatologi.2015;11(1):35-44.
 14. Loeser RF, Goldring SR, Scanzello CR, Goldring MB. Artrose: en sykdom i leddet som et organ.Leddgikt og revmatisme.2012;64(6):1697-1707.
 15. Orlowsky EW, Kraus VB. Rollen til medfødt immunitet i slitasjegikt: når vår første forsvarslinje går på offensiven.J Rheumatol.2015;42(3):363-371.
 16. Mayo Clinic. Bone Spurs. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bone-spurs/symptoms-causes/syc-20370212. Publisert 2018. Tilgang.
 17. Lopes EBP, Filiberti A, Husain SA, Humphrey MB. Immune bidrag til slitasjegikt.Aktuelle osteoporoserapporter.2017;15(6):593-600.
 18. Tsukasaki M, Takayanagi H. Osteoimmunologi: utviklende konsepter i bein-immune interaksjoner i helse og sykdom.Nat Rev Immunol.2019.
 19. Bijlsma JW, Berenbaum F, Lafeber FP. Artrose: en oppdatering med relevans for klinisk praksis.Lancet.2011;377(9783):2115-2126.
 20. Johns Hopkins. Artrose: tegn og symptomer. https://www.hopkinsarthritis.org/arthritis-info/osteoarthritis/signs-and-symptoms/. Åpnet 19. juni 2019.
 21. Arthritis Foundation. Symptomer på slitasjegikt. https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/osteoarthritis/symptoms.php. Publisert 2019. Åpnet 24. juni 2019.
 22. Heidari B. Prevalens av kneartrose, risikofaktorer, patogenese og funksjoner: Del I.Kaspisk tidsskrift for indremedisin.2011;2(2):205-212.
 23. Harvard helse. Hvordan medisiner kan påvirke balansen din. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-medications-can-affect-your-balance. Publisert 2019. Åpnet 28. august 2019.
 24. Arthritis Foundation. Diagnose av artrose. https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/osteoarthritis/diagnosing.php. Åpnet 25. juni 2019.
 25. Roemer FW, Eckstein F, Hayashi D, Guermazi A. Rollen til bildebehandling ved slitasjegikt.Beste praksis og forskning Klinisk revmatologi.2014;28(1):31-60.
 26. Braun HJ, Gold GE. Diagnose av slitasjegikt: bildediagnostikk.Bein.2012;51(2):278-288.
 27. Nyheter R. MR-rolle i kneartrosediagnose foreslått av ekspertpanel. https://www.mdedge.com/rheumatology/article/18470/geriatrics/mri-role-knee-osteoarthritis-diagnosis-proposed-expert-panel/page/0/1. Publisert 2010. Besøkt 28. august 2019.
 28. Hayashi D, Roemer FW, Guermazi A. Nylige fremskritt innen forskningsavbildning av artrose med fokus på MR, ultralyd og hybridavbildning.Clin Exp Rheumatol.2018;36 Suppl 114(5):43-52.
 29. Zhang Y, Jordan JM. Epidemiologi av slitasjegikt.Clin Geriatr Med.2010;26(3):355-369.
 30. Neogi T. Epidemiologien og virkningen av smerte ved slitasjegikt.Artrose og brusk / OARS, Osteoarthritis Research Society.2013;21(9):1145-1153.
 31. Verzijl N, Bank RA, TeKoppele JM, DeGroot J. aldring og slitasjegikt: et annet perspektiv.Curr Opin Rheumatol.2003;15(5):616-622.
 32. Kulkarni K, Karssiens T, Kumar V, Pandit H. Overvekt og slitasjegikt.modenhet.2016;89:22-28.
 33. Thijssen E, van Caam A, van der Kraan PM. Fedme og slitasjegikt, mer enn bare slitasje: sentrale roller for betent fettvev og dyslipidemi ved fedme-indusert slitasjegikt.Revmatologi (Oxford).2015;54(4):588-600.
 34. Visser AW, Ioan-Facsinay A, de Mutsert R, et al. Adiposity og håndartrose: Studien om nederlandsk epidemiologi av fedme.Leddgikt forskning og terapi.2014;16(1):R19.
 35. Berenbaum F, Eymard F, Houard X. Artrose, betennelse og fedme.Curr Opin Rheumatol.2013;25(1):114-118.
 36. Reyes C, Leyland KM, Peat G, Cooper C, Arden NK, Prieto-Alhambra D. Sammenheng mellom overvekt og fedme og risiko for klinisk diagnostisert kne-, hofte- og håndartrose: En populasjonsbasert kohortstudie.Leddgikt Revmatol.2016;68(8):1869-1875.
 37. Srikanth VK, Fryer JL, Zhai G, Winzenberg TM, Hosmer D, Jones G. En metaanalyse av kjønnsforskjeller prevalens, forekomst og alvorlighetsgrad av slitasjegikt.Artrose og brusk / OARS, Osteoarthritis Research Society.2005;13(9):769-781.
 38. Palazzo C, Nguyen C, Lefevre-Colau MM, Rannou F, Poiraudeau S. Risikofaktorer og belastning av slitasjegikt.Annaler av fysisk og rehabiliteringsmedisin.2016;59(3):134-138.
 39. Hussain SM, Cicuttini FM, Alyousef B, Wang Y. Kvinnelige hormonelle faktorer og slitasjegikt i kne, hofte og hånd: en narrativ gjennomgang.Climacteric: tidsskriftet til International Menopause Society.2018;21(2):132-139.
 40. Jung JH, Bang CH, Song GG, Kim C, Kim JH, Choi SJ. Kneartrose og menopausal hormonbehandling hos postmenopausale kvinner: en landsomfattende tverrsnittsstudie.Menopause (New York, NY).2018;26(6):598-602.
 41. Mayo Clinic. Revet menisk. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/torn-meniscus/symptoms-causes/syc-20354818. Publisert 2018. Besøkt 28. august 2019.
 42. Richmond SA, Fukuchi RK, Ezzat A, Schneider K, Schneider G, Emery CA. Er leddskade, sportsaktivitet, fysisk aktivitet, fedme eller yrkesaktiviteter prediktorer for slitasjegikt? En systematisk gjennomgang.J Orthop Sports Phys Ther.2013;43(8):515-B519.
 43. Struglics A, Larsson S, Kumahashi N, Frobell R, Lohmander LS. Endringer i cytokiner og aggrekan ARGS neoepitop i synovialvæske og serum og i C-terminalt tverrbindende telopeptid av type II kollagen og N-terminalt tverrbindingstelopeptid av type I kollagen i urin over fem år etter fremre korsbåndsruptur: en utforskende analyse i K. Fremre korsbånd, forsøk med ikke-kirurgisk versus kirurgisk behandling.Leddgikt Revmatol.2015;67(7):1816-1825.
 44. Lieberthal J, Sambamurthy N, Scanzello CR. Betennelse ved leddskade og posttraumatisk artrose.Artrose og brusk / OARS, Osteoarthritis Research Society.2015;23(11):1825-1834.
 45. Hardcastle SA, Dieppe P, Gregson CL, Davey Smith G, Tobias JH. Artrose og beinmineraltetthet: er sterke bein dårlig for leddene?Bonekey Rep.2015;4:624.
 46. Hamerman D, Stanley ER. Implikasjoner av økt bentetthet ved slitasjegikt.J Bone Miner Res.1996;11(9):1205-1208.
 47. Hardcastle SA, Dieppe P, Gregson CL, et al. Personer med høy benmasse har økt forekomst av radiografisk kneartrose.Bein.2015;71:171-179.
 48. Hardcastle SA, Dieppe P, Gregson CL, et al. Forekomsten av radiografisk hofteartrose øker ved høy benmasse.Artrose og brusk / OARS, Osteoarthritis Research Society.2014;22(8):1120-1128.
 49. Arthritis Foundation. Årsaker til slitasjegikt. https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/osteoarthritis/causes.php. Åpnet 26. juni 2019.
 50. Warner SC, Valdes AM. Genetiske assosiasjonsstudier i slitasjegikt: er det et eventyr?Curr Opin Rheumatol.2017;29(1):103-109.
 51. Yucesoy B, Charles LE, Baker B, Burchfiel CM. Yrkesmessige og genetiske risikofaktorer for slitasjegikt: en gjennomgang.Arbeid.2015;50(2):261-273.
 52. Valdes AM, Spector TD. Genetisk epidemiologi av hofte- og kneartrose.Naturanmeldelser Revmatologi.2011;7(1):23-32.
 53. Sokolove J, Lepus CM. Rolle av betennelse i patogenesen av slitasjegikt: siste funn og tolkninger.Terapeutiske fremskritt ved muskel- og skjelettsykdommer.2013;5(2):77-94.
 54. Greene MA, Loeser RF. Aldringsrelatert betennelse ved slitasjegikt.Artrose og brusk / OARS, Osteoarthritis Research Society.2015;23(11):1966-1971.
 55. Fernandes JC, Martel-Pelletier J, Pelletier JP. Rollen til cytokiner i artrose patofysiologi.Bioreologi.2002;39(1-2):237-246.
 56. Liu-Bryan R, Terkeltaub R. Det voksende utvalget av medfødte inflammatoriske tenningsbrytere ved slitasjegikt.Leddgikt og revmatisme.2012;64(7):2055-2058.
 57. Jin X, Beguerie JR, Zhang W, et al. Sirkulerende C-reaktivt protein i slitasjegikt: en systematisk gjennomgang og metaanalyse.Ann Rheum Dis.2015;74(4):703-710.
 58. Wen L, Shin MH, Kang JH, et al. Verdien av høysensitivt C-reaktivt protein i hånd- og kneradiografisk slitasjegikt: data fra Dong-gu-studien.Clin Rheumatol.2018;37(4):1099-1106.
 59. Hanada M, Takahashi M, Furuhashi H, Koyama H, Matsuyama Y. Forhøyet erytrocyttsedimentasjonshastighet og høysensitivt C-reaktivt protein ved kneartrose: sammenheng med kliniske funn og radiografisk alvorlighetsgrad.Annals of klinisk biokjemi.2016;53(Pt 5):548-553.
 60. Sinusas K. Artrose: diagnose og behandling.amerikansk familielege.2012;85(1):49-56.
 61. Bennell KL, Dobson F, Hinman RS. Trening ved slitasjegikt: overgang fra resept til overholdelse.Beste praksis og forskning Klinisk revmatologi.2014;28(1):93-117.
 62. Egan BA, Mentes JC. Fordeler med fysisk aktivitet for kneartrose: en kort gjennomgang.J Gerontol Nurs.2010;36(9):9-14.
 63. Senter JHA. Kroppsvektens rolle i slitasjegikt. https://www.hopkinsarthritis.org/patient-corner/disease-management/role-of-body-weight-in-osteoarthritis/. Publisert 2019. Åpnet 28. juni 2019.
 64. Felson DT, Zhang Y, Hannan MT, et al. Risikofaktorer for hendelsesradiografisk kneartrose hos eldre: Framingham-studien.Leddgikt og revmatisme.1997;40(4):728-733.
 65. Bliddal H, Leeds AR, Christensen R. Artrose, fedme og vekttap: evidens, hypoteser og horisonter - en scoping review.Obes Rev.2014;15(7):578-586.
 66. Atukorala I, Makovey J, Lawler L, Messier SP, Bennell K, Hunter DJ. Er det en dose-respons-relasjon mellom vekttap og symptomforbedring hos personer med kneartrose?Leddgiktbehandling og forskning.2016;68(8):1106-1114.
 67. Machado GC, Maher CG, Ferreira PH, et al. Effekt og sikkerhet av paracetamol for spinal smerte og slitasjegikt: systematisk gjennomgang og meta-analyse av randomiserte placebokontrollerte studier.BMJ (Klinisk forskning red.).2015;350:h1225.
 68. Roberts E, Delgado Nunes V, Buckner S, et al. Paracetamol: ikke så trygt som vi trodde? En systematisk litteraturgjennomgang av observasjonsstudier.Ann Rheum Dis.2016;75(3):552-559.
 69. Richette P, Latourte A, Frazier A. Sikkerhet og effekt av paracetamol og NSAIDs ved slitasjegikt: hvilket medikament å anbefale?Ekspertuttalelse om legemiddelsikkerhet.2015;14(8):1259-1268.
 70. Institutt for kvalitet og effektivitet i helsevesenet (IQWiG). Bruk av medisiner: Trygg bruk av reseptfrie smertestillende midler. I:InformedHealth.org [Internett].
 71. Geba GP, Weaver AL, Polis AB, Dixon ME, Schnitzer TJ, Vioxx ACTG. Effekten av rofecoxib, celecoxib og acetaminophen ved slitasjegikt i kneet: en randomisert studie.JAMA.2002;287(1):64-71.
 72. Pelletier JP, Martel-Pelletier J, Rannou F, Cooper C. Effekt og sikkerhet av orale NSAIDs og smertestillende midler i håndteringen av slitasjegikt: Bevis fra virkelige studier og undersøkelser.Seminarer i leddgikt og revmatisme.2016;45(4 Suppl):S22-27.
 73. Roth SH, Fuller P. Topisk oppløsning av diklofenak sammenlignet med oral diklofenak: en samlet sikkerhetsanalyse.J Pain Res.2011;4:159-167.
 74. Derry S, Moore RA, Gaskell H, McIntyre M, Wiffen PJ. Aktuelle NSAIDs for akutte muskel-skjelettsmerter hos voksne.Cochrane Database Syst Rev.2015(6):CD007402.
 75. Peterson K, McDonagh M, Thakurta S, et al. Drug Class Anmeldelser. I:Gjennomgang av legemiddelklasse: Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs): Endelig oppdatering 4-rapport.Portland (OR): Oregon Health & Science University; 2010.
 76. Bjarnason I. Gastrointestinal sikkerhet ved NSAIDs og reseptfrie analgetika.Int J Clin Practice Suppl.2013;67(178):37-42.
 77. Conaghan PG. Et turbulent tiår for NSAIDs: oppdatering om gjeldende konsepter for klassifisering, epidemiologi, komparativ effekt og toksisitet.Revmatologi internasjonalt.2012;32(6):1491-1502.
 78. Vonkeman HE, van de Laar MA. Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler: bivirkninger og forebygging av dem.Seminarer i leddgikt og revmatisme.2010;39(4):294-312.
 79. Gregory Curfman MD. FDA styrker advarselen om at NSAIDs øker risikoen for hjerteinfarkt og slag. Harvard Health Publishing: nettsted for helseblogg. https://www.health.harvard.edu/blog/fda-strengthens-warning-that-nsaids-increase-heart-attack-and-stroke-risk-201507138138. Publisert 2019. Åpnet 29. august 2019.
 80. U.S. Food and Drug Administration (FDA). FDA Drug Safety Communication: FDA styrker advarselen om at ikke-aspirin ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) kan forårsake hjerteinfarkt eller slag. https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-drug-safety-communication-fda-strengthens-warning-non-aspirin-nonsteroidal-anti-inflammatory. Publisert 2015. Besøkt 17.09.2019.
 81. Atiquzzaman M, Karim ME, Kopec J, Wong H, Anis AH. Rollen til ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler i sammenhengen mellom slitasjegikt og kardiovaskulære sykdommer: en langsgående studie.Leddgikt Revmatol.2019;0(og).
 82. Craig DG, Ford AC, Hayes PC, Simpson KJ. Systematisk oversikt: prognostiske tester av paracetamol-indusert akutt leversvikt.Alimentær farmakologi og terapeutikk.2010;31(10):1064-1076.
 83. Kosuwon W, Sirichatiwapee W, Wisanuyotin T, Jeeravipoolvarn P, Laupattarakasem W. Effekten av symptomatisk kontroll av kneartrose med 0,0125 % av capsaicin versus placebo.J Med Assoc Thai.2010;93(10):1188-1195.
 84. Guedes V, Castro JP, Brito I. Aktuelt capsaicin for smerte ved slitasjegikt: En litteraturgjennomgang.Klinisk revmatologi.2018;14(1):40-45.
 85. Chappell AS, Desaiah D, Liu-Seifert H, et al. En dobbeltblind, randomisert, placebokontrollert studie av effektiviteten og sikkerheten til duloksetin for behandling av kroniske smerter på grunn av artrose i kneet.Smerte praksis.2011;11(1):33-41.
 86. Frakes EP, Risser RC, Ball TD, Hochberg MC, Wohlreich MM. Duloksetin lagt til orale ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler for behandling av knesmerter på grunn av slitasjegikt: resultater av en randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie.Aktuell medisinsk forskning og mening.2011;27(12):2361-2372.
 87. Reichenbach S, Rutjes AW, Nuesch E, Trelle S, Juni P. Leddskylling for slitasjegikt i kneet.Cochrane-databasen med systematiske oversikter.2010(5):CD007320.
 88. Arden NK, Reading IC, Jordan KM, et al. En randomisert kontrollert studie av tidevanns vanning vs kortikosteroidinjeksjon i kneartrose: KIVIS-studien.Artrose og brusk / OARS, Osteoarthritis Research Society.2008;16(6):733-739.
 89. Ayhan E, Kesmezacar H, Akgun I. Intraartikulære injeksjoner (kortikosteroid, hyaluronsyre, blodplaterik plasma) for kneartrose.World J Orthop.2014;5(3):351-361.
 90. Kompel AJ, Roemer FW, Murakami AM, Diaz LE, Crema MD, Guermazi A. Intraartikulære kortikosteroidinjeksjoner i hoften og kneet: Kanskje ikke så trygt som vi trodde?Radiologi.2019:190341.
 91. McAlindon TE, Bannuru RR, Sullivan MC, et al. OARSI retningslinjer for ikke-kirurgisk behandling av kneartrose.Artrose og brusk / OARS, Osteoarthritis Research Society.2014;22(3):363-388.
 92. Krebs EE, Gravely A, Nugent S, et al. Effekt av opioid vs nonopioide medisiner på smerterelatert funksjon hos pasienter med kroniske ryggsmerter eller hofte- eller kneartrosesmerter: SPACE Randomized Clinical Trial.JAMA.2018;319(9):872-882.
 93. Smith SR, Deshpande BR, Collins JE, Katz JN, Losina E. Sammenlignende smertereduksjon av orale ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler og opioider for kneartrose: systematisk analytisk gjennomgang.Artrose og brusk / OARS, Osteoarthritis Research Society.2016;24(6):962-972.
 94. Ronn K, Reischl N, Gautier E, Jacobi M. Nåværende kirurgisk behandling av kneartrose.Leddgikt.2011;2011:454873.
 95. American Academy of Orthopedic Surgeons. Total kneprotese. https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/total-knee-replacement/. Åpnet 29. august 2019.
 96. American Academy of Orthopedic Surgeons. Total hofteerstatning. https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/total-hip-replacement/. Åpnet 29. august 2019.
 97. Dubey NK, Mishra VK, Dubey R, et al. Bekjempelse av slitasjegikt gjennom stamcelleterapier ved å forynge brusk: en gjennomgang.Stamceller internasjonale.2018;2018:5421019.
 98. Burke J, Hunter M, Kolhe R, Isales C, Hamrick M, Fulzele S. Terapeutisk potensial for mesenkymal stamcellebasert terapi for slitasjegikt.Clin Transl Med.2016;5(1):27.
 99. Pak J, Lee JH, Kartolo WA, Lee SH. Bruskregenerering hos mennesker med fettvevsavledede stamceller: nåværende status i kliniske implikasjoner.Biomed Res Int.2016;2016:4702674.
 100. Michalek J, Moster R, Lukac L, et al.Anvendelse av autolog fettvevsavledede stromale vaskulære fraksjonsceller hos pasienter med slitasjegikt.2015.
 101. Koh YG, Choi YJ, Kwon SK, Kim YS, Yeo JE. Kliniske resultater og artroskopiske funn etter behandling med fettavledede stamceller for kneartrose.Knekirurgi, sportstraumatologi, artroskopi: offisielt tidsskrift for ESSKA.2015;23(5):1308-1316.
 102. Davatchi F, Abdollahi BS, Mohyeddin M, Shahram F, Nikbin B. Mesenchymal stamcelleterapi for kneartrose. Foreløpig rapport om fire pasienter.Internasjonalt tidsskrift for revmatiske sykdommer.2011;14(2):211-215.
 103. Davatchi F, Sadeghi Abdollahi B, Mohyeddin M, Nikbin B. Mesenchymal stamcelleterapi for kneartrose: 5 års oppfølging av tre pasienter.Internasjonalt tidsskrift for revmatiske sykdommer.2016;19(3):219-225.
 104. Koh YG, Jo SB, Kwon OR, et al. Mesenkymale stamcelleinjeksjoner forbedrer symptomene på kneartrose.Arthroscopy: tidsskriftet for artroskopisk og relatert kirurgi: offisiell publikasjon av Arthroscopy Association of North America og International Arthroscopy Association.2013;29(4):748-755.
 105. Filardo G, Madry H, Jelic M, Roffi A, Cucchiarini M, Kon E. Mesenkymale stamceller for behandling av bruskskader: fra prekliniske funn til klinisk anvendelse i ortopedi.Knekirurgi, sportstraumatologi, artroskopi: offisielt tidsskrift for ESSKA.2013;21(8):1717-1729.
 106. Filardo G, Perdisa F, Roffi A, Marcacci M, Kon E. Stamceller ved regenerering av leddbrusk.Tidsskrift for ortopedisk kirurgi og forskning.2016;11:42.
 107. van Deursen JM. Rollen til senescent celler i aldring.Natur.2014;509(7501):439-446.
 108. Hou A, Chen P, Tang H, et al. Cellulær senescens i slitasjegikt og antialdringsstrategier.Mek Aging Dev.2018;175:83-87.
 109. Jeon OH, Kim C, Laberge RM, et al. Lokal fjerning av senescentceller demper utviklingen av posttraumatisk slitasjegikt og skaper et pro-regenerativt miljø.Natt med.2017;23(6):775-781.
 110. Justice JN, Nambiar AM, Tchkonia T, et al. Senolytika ved idiopatisk lungefibrose: Resultater fra en første-i-menneske, åpen pilotstudie.EBioMedicine.2019.
 111. Nogueira-Recalde U, Lorenzo-Gomez I, Blanco FJ, et al. Fibrater som legemidler med senolytisk og autofagisk aktivitet for slitasjegiktbehandling.EBioMedicine.2019;45:588-605.
 112. van Eekeren IC, Clockaerts S, Bastiaansen-Jenniskens YM, et al. Fibrater som terapi for slitasjegikt og revmatoid artritt? En systematisk gjennomgang.Terapeutiske fremskritt ved muskel- og skjelettsykdommer.2013;5(1):33-44.
 113. Punzi L, Favero M, Frallonardo P, Ramonda R. På tide å omdefinere erosiv artrose.RMD åpen.2015;1(1):e000105.
 114. Shirinsky IV, Shirinsky VS. Behandling av erosiv slitasjegikt med peroksisomproliferatoraktivert reseptor alfa-agonist fenofibrat: en pilotstudie.Revmatologi internasjonalt.2014;34(5):613-616.
 115. Pfizer. Pfizer og Lilly kunngjør topp-live-resultater fra langsiktig fase 3-studie av Tenezumab hos pasienter med slitasjegikt. https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer_and_lilly_announce_top_line_results_from_long_term_phase_3_study_of_tanezumab_in_pasients_with_osteoarthritis. Publisert 2019. Åpnet 2. juli 2019.
 116. Biotech F. Lilly, Pfizers fase 3 smertedata viser blandet effekt, klare sikkerhetsproblemer. https://www.fiercebiotech.com/biotech/lilly-pfizer-s-phase-3-pain-data-shows-mixed-efficacy-clear-safety-issues. Publisert 2019. Tilgang.
 117. Schnitzer TJ, Ekman EF, Spierings EL, et al. Effekt og sikkerhet av tanezumab monoterapi eller kombinert med ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler ved behandling av kne- eller hofteartrosesmerter.Ann Rheum Dis.2015;74(6):1202-1211.
 118. Aggarwal A, Sempowski IP. Hyaluronsyreinjeksjoner for kneartrose. Systematisk gjennomgang av litteraturen.Kanadisk familielege Kanadisk familielege.2004;50(2):249-256.
 119. Ringdahl E, Pandit S. Behandling av kneartrose.amerikansk familielege.2011;83(11):1287-1292.
 120. Nakamura A, Rampersaud YR, Sharma A, et al. Identifikasjon av microRNA-181a-5p og microRNA-4454 som mediatorer av fasettbruskdegenerasjon.JCI innsikt.2016;1(12):e86820.
 121. Nakamura A, Rampersaud YR, Nakamura S, et al. microRNA-181a-5p antisense-oligonukleotider demper artrose i fasett- og kneledd.Ann Rheum Dis.2019;78(1):111-121.
 122. Arthritis Foundation. Middelhavsdiett for slitasjegikt. https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/osteoarthritis/articles/mediterranean-diet-oa.php. Åpnet 29. august 2019.
 123. Clinton CM, O'Brien S, Law J, Renier CM, Wendt MR. Helmat, plantebasert kosthold lindrer symptomene på slitasjegikt.Leddgikt.2015;2015:708152.
 124. Dyer J, Davison G, Marcora SM, Mauger AR. Effekt av en middelhavsdiett på biomarkører for inflammatorisk og brusknedbrytning hos pasienter med slitasjegikt.Tidsskriftet for ernæring, helse og aldring.2017;21(5):562-566.
 125. Veronese N, Stubbs B, Noale M, Solmi M, Luchini C, Maggi S. Overholdelse av middelhavsdietten er assosiert med bedre livskvalitet: data fra Osteoarthritis Initiative.Am J Clin Nutr.2016;104(5):1403-1409.
 126. Jansen MJ, Viechtbauer W, Lenssen AF, Hendriks EJ, de Bie RA. Styrketrening alene, treningsterapi alene og treningsterapi med passiv manuell mobilisering reduserer hver smerte og funksjonshemming hos personer med kneartrose: en systematisk oversikt.J Fysioterapeut.2011;57(1):11-20.
 127. Fransen M, McConnell S, Harmer AR, Van der Esch M, Simic M, Bennell KL. Trening for slitasjegikt i kneet: en Cochrane systematisk gjennomgang.Britisk tidsskrift for idrettsmedisin.2015;49(24):1554-1557.
 128. Fransen M, McConnell S, Hernandez-Molina G, Reichenbach S. Trening for artrose i hoften.Cochrane-databasen med systematiske oversikter.2014(4):CD007912.
 129. Cleveland Clinic. Transkutan elektrisk nervestimulering (TENS). https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/15840-transcutaneous-electrical-nerve-stimulation-tens. Utgitt 2015. Tilgjengelig.
 130. Sanders M, Grundmann O. Bruken av glukosamin, djevelens klo (Harpagophytum procumbens), og akupunktur som komplementære og alternative behandlinger for slitasjegikt.Alternativ medisin anmeldelse: et tidsskrift for klinisk terapeutisk.2011;16(3):228-238.
 131. Aghazadeh-Habashi A, Jamali F. Glukosamin-kontroversen; et farmakokinetisk problem.Journal of pharmacy & pharmaceutical sciences: en publikasjon av Canadian Society for Pharmaceutical Sciences, Societe canadienne des sciences pharmaceutiques.2011;14(2):264-273.
 132. Reginster JY, Neuprez A, Lecart MP, Sarlet N, Bruyere O. Glukosamins rolle i behandlingen for slitasjegikt.Revmatologi internasjonalt.2012;32(10):2959-2967.
 133. Fouladbakhsh J. Komplementære og alternative modaliteter for å lindre slitasjegiktsymptomer.Am J Nurs.2012;112(3 Suppl 1):S44-51.
 134. Martel-Pelletier J, Farran A, Montell E, Verges J, Pelletier JP. Uoverensstemmelser i sammensetning og biologiske effekter av forskjellige formuleringer av kondroitinsulfat.Molekyler (Basel, Sveits).2015;20(3):4277-4289.
 135. Ishimaru D, Sugiura N, Akiyama H, Watanabe H, Matsumoto K. Endringer i kondroitinsulfatkjeden i human artrosebrusk i kneet.Artrose og brusk / OARS, Osteoarthritis Research Society.2014;22(2):250-258.
 136. Calamia V, Mateos J, Fernandez-Puente P, et al. En farmakoproteomisk studie bekrefter den synergistiske effekten av kondroitinsulfat og glukosamin.Sci Rep.2014;4:5069.
 137. Zegels B, Crozes P, Uebelhart D, Bruyere O, Reginster JY. Ekvivalens av en enkeltdose (1200 mg) sammenlignet med en tre ganger daglig dose (400 mg) av kondroitin 4&6-sulfat hos pasienter med kneartrose. Resultater av en randomisert dobbeltblind placebokontrollert studie.Artrose og brusk / OARS, Osteoarthritis Research Society.2013;21(1):22-27.
 138. Gabay C, Medinger-Sadowski C, Gascon D, Kolo F, Finckh A. Symptomatiske effekter av kondroitin 4 og kondroitin 6 sulfat på håndartrose: en randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert klinisk studie ved et enkelt senter.Leddgikt og revmatisme.2011;63(11):3383-3391.
 139. Hochberg MC, Martel-Pelletier J, Monfort J, et al. Kombinert kondroitinsulfat og glukosamin for smertefull kneartrose: en multisenter, randomisert, dobbeltblind, ikke-inferioritetsstudie versus celecoxib.Ann Rheum Dis.2016;75(1):37-44.
 140. Martel-Pelletier J, Raynauld JP, Mineau F, et al. Nivåer av serumbiomarkører fra en to-årig multisenterstudie er assosiert med behandlingsrespons på kneartrose brusktap, vurdert ved magnetisk resonansavbildning: en utforskende studie.Leddgikt Res Ther.2017;19(1):169.
 141. Pelletier JP, Raynauld JP, Beaulieu AD, et al. Kondroitinsulfat-effektivitet versus celecoxib på strukturelle endringer i kneartrose ved bruk av magnetisk resonansavbildning: en 2-årig utforskende multisenterstudie.Leddgikt Res Ther.2016;18(1):256.
 142. Fransen M, Agaliotis M, Nairn L, et al. Glukosamin og kondroitin for kneartrose: en dobbeltblind randomisert placebokontrollert klinisk studie som evaluerer enkelt- og kombinasjonsregimer.Ann Rheum Dis.2015;74(5):851-858.
 143. Loef M, Schoones JW, Kloppenburg M, Ioan-Facsinay A. Fettsyrer og slitasjegikt: forskjellige typer, forskjellige effekter.Ledd, bein, ryggrad: gjennomgang av revmatisme.2019;86(4):451-458.
 144. Wu CL, Jain D, McNeill JN, et al. Fettsyreinnhold i kosten regulerer sårreparasjon og patogenesen av slitasjegikt etter leddskade.Ann Rheum Dis.2015;74(11):2076-2083.
 145. Moreau M, Troncy E, Del Castillo JR, Bedard C, Gauvin D, Lussier B. Effekter av å fôre en diett med høyt omega-3 fettsyrer hos hunder med naturlig forekommende slitasjegikt.Tidsskrift for dyrefysiologi og dyreernæring.2013;97(5):830-837.
 146. Suzuki Y, Fukushima M, Sakuraba K, Sawaki K, Sekigawa K. Krill Oil forbedrer milde kneleddsmerter: en randomisert kontrollprøve.PLoS One.2016;11(10):e0162769.
 147. Stonehouse W, Benassi-Evans B, Bednarz J, Vincent AD, Hall S, Hill CL. Krillolje forbedret slitasjegikt i kneet hos voksne med mild til moderat kneartrose: en 6-måneders multisenter, randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie.Am J Clin Nutr. 26. juli 2022;doi:10.1093/ajcn/nqac125
 148. Arthritis Foundation. Avokado Soyabønne Unsaponifiables (ASU). https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/supplements-herbs/guide/avocado-soybean.php. Åpnet 10. juli 2019.
 149. Christiansen BA, Bhatti S, Goudarzi R, Emami S. Håndtering av slitasjegikt med avokado/soyabønner som ikke kan forsåpes.Brusk.2015;6(1):30-44.
 150. Catunda IS, Vasconcelos BC, Andrade ES, Costa DF. Kliniske effekter av et uforsåpbart avokado-soyaekstrakt på artralgi og slitasjegikt i kjeveleddet: foreløpig studie.Internasjonalt tidsskrift for oral og maxillofacial kirurgi.2016;45(8):1015-1022.
 151. Maheu E, Cadet C, Marty M, et al. Randomisert, kontrollert studie av avokado-soyabønner uforsåpbar (Piascledine) effekt på strukturmodifisering ved hofteartrose: ERADIAS-studien.Ann Rheum Dis.2014;73(2):376-384.
 152. Bohlooli S, Jastan M, Nakhostin-Roohi B, Mohammadi S, Baghaei Z. En pilotdobbeltblind, randomisert, klinisk studie av aktuell jomfruolivenolje versus piroksikamgel ved slitasjegikt i kneet.J Clin Rheumatol.2012;18(2):99-101.
 153. AL MALTY A-Mea. Effekten av lokal bruk av ekstra jomfruolivenolje på å lindre knesmerter hos pasienter med kneartrose: en pilotstudie.Indian Journal of Physiotherapy & Occupational Therapy-An International Journal.2013:6-11.
 154. Papakonstantinou E, Roth M, Karakiulakis G. Hyaluronsyre: Et nøkkelmolekyl i hudens aldring.Dermatoendokrinol.2012;4(3):253-258.
 155. Ricci M, Micheloni GM, Berti M, et al. Klinisk sammenligning av oral administrering og viskosupplementering av hyaluronsyre (HA) ved tidlig kneartrose.Muskel- og skjelettkirurgi.2017;101(1):45-49.
 156. Martinez-Puig D, Möller I, Fernández C, Chetrit C. Effekten av oral administrering av yoghurt supplert med et preparat som inneholder hyaluronsyre (Mobilee™) hos voksne med mildt leddubehag: en randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert intervensjonsstudie .Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism.2013;6(1):63-68.
 157. Kalman DS, Heimer M, Valdeon A, Schwartz H, Sheldon E. Effekt av et naturlig ekstrakt av kyllingkam med høyt innhold av hyaluronsyre (Hyal-Joint®) på smertelindring og livskvalitet hos personer med kneartrose: a pilot randomisert dobbeltblind placebokontrollert studie.Ernæringsjournal.2008;7(1):3.
 158. Di Lullo GA, Sweeney SM, Korkko J, Ala-Kokko L, San Antonio JD. Kartlegging av ligandbindingsstedene og sykdomsassosierte mutasjoner på det mest tallrike proteinet i mennesket, type I kollagen.J Biol Chem.2002;277(6):4223-4231.
 159. Kumar S, Sugihara F, Suzuki K, Inoue N, Venkateswarathirukumara S. En dobbeltblind, placebokontrollert, randomisert, klinisk studie om effektiviteten av kollagenpeptid på slitasjegikt.Journal of the science of food and agriculture.2015;95(4):702-707.
 160. Zhao W, Tong T, Wang L, et al. Kylling type II kollagen indusert immuntoleranse av mesenteriske lymfeknutelymfocytter ved å øke beta2-adrenerg reseptor desensibilisering hos rotter med kollagenindusert leddgikt.Internasjonal immunfarmakologi.2011;11(1):12-18.
 161. Cohen ES, Bodmer HC. Cytotoksiske T-lymfocytter gjenkjenner og lyserer kondrocytter under inflammatoriske, men ikke ikke-inflammatoriske tilstander.Immunologi.2003;109(1):8-14.
 162. Bagchi D, Misner B, Bagchi M, et al. Effekter av oralt administrert udenaturert type II kollagen mot artritt inflammatoriske sykdommer: en mekanistisk utforskning.Internasjonalt tidsskrift for klinisk farmakologisk forskning.2002;22(3-4):101-110.
 163. Crowley DC, Lau FC, Sharma P, et al. Sikkerhet og effekt av udenaturert type II kollagen i behandling av slitasjegikt i kneet: en klinisk studie.Int J Med Sci.2009;6(6):312-321.
 164. Bakilan F, Armagan O, Ozgen M, Tascioglu F, Bolluk O, Alatas O. Effekter av naturlig type II kollagenbehandling på kneartrose: En randomisert kontrollert prøvelse.Eurasian J Med.2016;48(2):95-101.
 165. Lugo JP, Saiyed ZM, Lane NE. Effekt og tolerabilitet av et udenaturert type II kollagentilskudd i modulerende kneartrosesymptomer: en multisenter randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie.Nutr J.2016;15(1):14.
 166. Hosea Blewett HJ. Utforske mekanismene bak S-adenosylmetionin (SAMe) i behandlingen av slitasjegikt.Crit Rev Food Sci Nutr.2008;48(5):458-463.
 167. Konig B. En langsiktig (to år) klinisk studie med S-adenosylmetionin for behandling av slitasjegikt.Am J Med.1987;83(5A):89-94.
 168. Najm WI, Reinsch S, Hoehler F, Tobis JS, Harvey PW. S-adenosylmetionin (SAMe) versus celecoxib for behandling av slitasjegiktsymptomer: en dobbeltblind cross-over-forsøk. [ISRCTN36233495].BMC muskel- og skjelettlidelse.2004;5(1):6.
 169. NIH: Nasjonalt senter for komplementær og integrerende helse. Gurkemeie. https://nccih.nih.gov/health/turmeric/ataglance.htm. Publisert 2016. Åpnet 8. juli 2019.
 170. Kizhakkedath R. Klinisk evaluering av en formulering som inneholder Curcuma longa og Boswellia serrata-ekstrakter ved behandling av kneartrose.Molekylærmedisin rapporter.2013;8(5):1542-1548.
 171. Chin KY. Krydderet for leddbetennelse: anti-inflammatorisk rolle av curcumin i behandling av slitasjegikt.Legemiddeldesign, utvikling og terapi.2016;10:3029-3042.
 172. Panahi Y, Rahimnia AR, Sharafi M, Alishiri G, Saburi A, Sahebkar A. Curcuminoidbehandling for kneartrose: en randomisert dobbeltblind placebokontrollert studie.Phytother Res.2014;28(11):1625-1631.
 173. Nakagawa Y, Mukai S, Yamada S, et al. Kortsiktige effekter av svært biotilgjengelig curcumin for behandling av kneartrose: en randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert prospektiv studie.J Orthop Sci.2014;19(6):933-939.
 174. Zhang Z, Leong DJ, Xu L, et al. Curcumin bremser artroseprogresjon og lindrer slitasjegikt-assosierte smertesymptomer i en posttraumatisk slitasjegikt musemodell.Leddgikt forskning og terapi.2016;18(1):128.
 175. Siddiqui MZ. Boswellia serrata, et potensielt antiinflammatorisk middel: en oversikt.Indisk tidsskrift for farmasøytiske vitenskaper.2011;73(3):255-261.
 176. Thawani V, Pimpalkhute S, Kabra P, Babhulkar S, Hingorani L, Sontakke S. Åpen, randomisert, kontrollert klinisk studie av Boswellia serrata -ekstrakt sammenlignet med valdecoxib ved kneartrose.Indisk tidsskrift for farmakologi.2007;39(1):27-29.
 177. Sengupta K, Alluri KV, Satish AR, et al. En dobbeltblind, randomisert, placebokontrollert studie av effekten og sikkerheten til 5-Loxin for behandling av artrose i kneet.Leddgikt forskning og terapi.2008;10(4):R85.
 178. Vishal AA, Mishra A, Raychaudhuri SP. En dobbeltblind, randomisert, placebokontrollert klinisk studie evaluerer den tidlige effekten av aflapin hos personer med artrose i kneet.Int J Med Sci.2011;8(7):615-622.
 179. Wang Q, Pan X, Wong HH, et al. Oral og aktuell boswellinsyre demper museartrose.Artrose og brusk / OARS, Osteoarthritis Research Society.2014;22(1):128-132.
 180. Haroyan A, Mukuchyan V, Mkrtchyan N, et al. Effekt og sikkerhet av curcumin og dets kombinasjon med boswellinsyre i slitasjegikt: en sammenlignende, randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie.BMC-komplement Altern Med.2018;18(1):7.
 181. Mashhadi NS, Ghiasvand R, Askari G, Hariri M, Darvishi L, Mofid MR. Antioksidative og antiinflammatoriske effekter av ingefær i helse og fysisk aktivitet: gjennomgang av nåværende bevis.Internasjonalt tidsskrift for forebyggende medisin.2013;4(Suppl 1):S36-42.
 182. Altman RD, Marcussen KC. Effekter av et ingefærekstrakt på knesmerter hos pasienter med slitasjegikt.Leddgikt og revmatisme.2001;44(11):2531-2538.
 183. Haghighi M, Khalvat Md A, Toliat PhD T, Jallaei Msc S.Sammenligning av effekten av ingefær (Zingiber officinale) ekstrakt og ibuprofen på pasienter med slitasjegikt.Vol 82005.
 184. Zakeri Z, Izadi S, Bari Z, Soltani F, Narouie B, Ghasemi-rad M.Evaluering av effekten av ingefærekstrakt på knesmerter, stivhet og vanskeligheter hos pasienter med kneartrose.Vol 52011.
 185. USDA. Hvit morbær. https://plants.usda.gov/plantguide/pdf/pg_moal.pdf. Tilgang.
 186. Yimam M, Lee YC, Wright L, et al. En botanisk sammensetning reduserer bruskdegraderinger og smertefølsomhet i slitasjegiktsykdomsmodellen.Tidsskrift for medisinsk mat.2017;20(6):568-576.
 187. Kalman DS, Hewlings SJ. Effektene av Morus alba og Acacia catechu på livskvalitet og generell funksjon hos voksne med artrose i kneet.J Nutr Metab.2017;2017:4893104.
 188. Yimam M, Lee YC, Jiao P, et al. UP1306, en botanisk sammensetning med smertestillende og anti-inflammatorisk effekt.Pharmacognosy Res.2016;8(3):186-192.
 189. Senter MSKC. Scutellaria baicalensis. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/scutellaria-baicalensis. Publisert 2018. Tilgang.
 190. Tseng-Crank J, Sung S, Jia Q, et al. Et medisinsk planteekstrakt av Scutellaria Baicalensis og Acacia catechu reduserte LPS-stimulert genuttrykk i immunceller: en omfattende genomisk studie ved bruk av QPCR, ELISA og mikroarray.Tidsskrift for kosttilskudd.2010;7(3):253-272.
 191. Sampalis JS, Brownell LA. En randomisert, dobbeltblind, placebo- og aktiv komparatorkontrollert pilotstudie av UP446, et nytt antiinflammatorisk middel med dobbeltveishemmer av botanisk opprinnelse.Nutr J.2012;11(1):21.
 192. Arjmandi BH, Ormsbee LT, Elam ML, et al. En kombinasjon av Scutellaria baicalensis og Acacia catechu-ekstrakter for kortvarig symptomatisk lindring av leddubehag assosiert med artrose i kneet.Tidsskrift for medisinsk mat.2014;17(6):707-713.
 193. U.S. National Library of Medicine. Vitamin E. https://medlineplus.gov/ency/article/002406.htm. Publisert 2019. Tilgang.
 194. Chin KY, Ima-Nirwana S. Rollen til vitamin E i forebygging og behandling av slitasjegikt - en gjennomgang av gjeldende bevis.Grenser i farmakologi.2018;9:946.
 195. Li XI, Dong Z, Zhang F, Dong J, Zhang Y. Vitamin E bremser progresjonen av artrose.Eksperimentell og terapeutisk medisin.2016;12(1):18-22.
 196. Rhouma M, de Oliveira El Warrak A, Troncy E, Beaudry F, Chorfi Y. Antiinflammatorisk respons av vitamin E i kosten og dets effekter på smerte og leddstrukturer i tidlige stadier av kirurgisk indusert slitasjegikt hos hunder.Kan J Vet Res.2013;77(3):191-198.
 197. Angthong C, Morales NP, Sutipornpalangkul W, Khadsongkram A, Pinsornsak P, Pongcharoen B. Kan nivåer av antioksidanter i leddvæske forutsi alvorlighetsgraden av primær kneartrose: en foreløpig studie.Springerplus.2013;2:652.
 198. Bhattacharya I, Saxena R, Gupta V. Effekten av vitamin E i kneartrosebehandling av nordindisk geriatrisk befolkning.Terapeutiske fremskritt ved muskel- og skjelettsykdommer.2012;4(1):11-19.
 199. National Institutes of Health Office for kosttilskudd. Vitamin D. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/. Publisert 2018. Åpnet 6. juli 2019.
 200. Sanghi D, Mishra A, Sharma AC, et al. Forbedrer vitamin D slitasjegikt i kneet: en randomisert kontrollert pilotforsøk.Clin Orthop Relat Res.2013;471(11):3556-3562.
 201. Sanghi D, Mishra A, Sharma AC, et al. Belysning av kostholdsrisikofaktorer i kneartrose - en case-kontrollstudie.J Am Coll Nutr.2015;34(1):15-20.
 202. Gao XR, Chen YS, Deng W. Effekten av vitamin D-tilskudd på kneartrose: En meta-analyse av randomiserte kontrollerte studier.International journal of surgery (London, England).2017;46:14-20.
 203. Zheng S, Jin X, Cicuttini F, et al. Å opprettholde vitamin D-tilstrekkelighet er assosiert med forbedrede strukturelle og symptomatiske utfall ved kneartrose.Am J Med.2017;130(10):1211-1218.
 204. Senter MSKC. furubarkekstrakt. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/pine-bark-extract. Publisert 2018. Tilgang.
 205. Rohdewald PJ. Gjennomgang av vedvarende lindring av slitasjegiktsymptomer med et proprietært ekstrakt fra furubark, Pycnogenol.Tidsskrift for medisinsk mat.2018;21(1):1-4.
 206. Jessberger S, Hogger P, Genest F, Salter DM, Seefried L. Cellulære farmakodynamiske effekter av Pycnogenol(R) hos pasienter med alvorlig slitasjegikt: en randomisert kontrollert pilotstudie.BMC-komplement Altern Med.2017;17(1):537.
 207. NIH: Nasjonalt senter for komplementær og integrerende helse. Bromelain. https://nccih.nih.gov/health/bromelain. Publisert 2016. Besøkt 9. juli 2019.
 208. Kasemsuk T, Saengpetch N, Sibmooh N, Unchern S. Forbedret WOMAC-score etter 16 ukers behandling med bromelain for kneartrose.Clin Rheumatol.2016;35(10):2531-2540.
 209. Conrozier T, Mathieu P, Bonjean M, Marc JF, Renevier JL, Balblanc JC. Et kompleks av tre naturlige antiinflammatoriske midler gir lindring av slitasjegiktsmerter.Alternative terapier innen helse og medisin.2014;20 Suppl 1:32-37.
 210. Ezaki J, Hashimoto M, Hosokawa Y, Ishimi Y. Vurdering av sikkerhet og effekt av metylsulfonylmetan på bein- og kneledd i dyremodell med artrose.Tidsskrift for ben- og mineralmetabolisme.2013;31(1):16-25.
 211. Debbi EM, Agar G, Fichman G, et al. Effekten av metylsulfonylmetantilskudd på slitasjegikt i kneet: en randomisert kontrollert studie.BMC-komplement Altern Med.2011;11:50.
 212. Kim LS, Axelrod LJ, Howard P, Buratovich N, Waters RF. Effekten av metylsulfonylmetan (MSM) ved slitasjegiktsmerter i kneet: en pilot klinisk studie.Artrose og brusk / OARS, Osteoarthritis Research Society.2006;14(3):286-294.
 213. A Pagonis T, Givissis P, Kritis A, C Christodoulou A. Effekten av metylsulfonylmetan på artrose store ledd og mobilitet.International Journal of Orthopaetics.2014;1:1-6.
 214. Vidyasagar S, Mukhyaprana P, Shashikiran U, et al. Effekt og tolerabilitet av glukosamin - kondroitinsulfat - metylsulfonylmetan (MSM) ved slitasjegikt i kne hos indiske pasienter.iums-ijpt.2004;3(2):61-60.
 215. Sarker SD, Nahar L. Naturmedisin: slekten Angelica.Curr Med Chem.2004;11(11):1479-1500.
 216. Zhang J, Li L, Jiang C, Xing C, Kim SH, Lu J. Anti-kreft og andre bioaktiviteter av koreanske Angelica gigas Nakai (AGN) og dets viktigste pyranokumarinforbindelser.Anti-kreftmidler i medisinsk kjemi.2012;12(10):1239-1254.
 217. Zhang J, Li L, Hale TW, et al. Enkel oral dose farmakokinetikk av decursin og decursinol angelate hos friske voksne menn og kvinner.PLoS One.2015;10(2):e0114992.
 218. Shehzad A, Parveen S, Qureshi M, Subhan F, Lee YS. Decursin og decursinol angelate: molekylær mekanisme og terapeutisk potensial ved inflammatoriske sykdommer.Inflammasjonsforskning: offisielt tidsskrift for European Histamine Research Society [et al].2018;67(3):209-218.
 219. Mehana EE, Khafaga AF, El-Blehi SS. Rollen til matrisemetalloproteinaser i patogenese av artrose: En oppdatert gjennomgang.Life Sci.2019;234:116786.
 220. Wang C, Luo L, Tian F, et al. Effekter av reseptoraktivator nukleær faktor kappaB-genpolymorfismer på mottakelighet for kneartrose: En sakskontrollstudie.Medisin.2019;98(13):e14933.
 221. Martel-Pelletier J, Pelletier JP, Fahmi H. Cyclooxygenase-2 og prostaglandiner i artikulært vev.Seminarer i leddgikt og revmatisme.2003;33(3):155-167.
 222. Senter UoRM. Grønn teekstrakt https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=GreenTeaExtract. Publisert 2019. Åpnet 8. juli 2019.
 223. Green JA, Hirst-Jones KL, Davidson RK, et al. Potensialet for kostholdsfaktorer for å forebygge eller behandle slitasjegikt.Proceedings of the Nutrition Society.2014;73(2):278-288.
 224. Hashempur MH, Sadrneshin S, Mosavat SH, Ashraf A. Grønn te (Camellia sinensis) for pasienter med kneartrose: En randomisert åpen aktiv-kontrollert klinisk studie.Clin Nutr.2018;37(1):85-90.
 225. Mahmood N.Forholdet mellom serumnivåer av enkelte sporstoffer, sykdomsvarighet og alvorlighetsgrad hos pasienter med kneartrose.Vol. 062015.
 226. Naza Mohammad Ali Mahmood1 ORB, Saad Abdulrahman Hussain3 IRAK. Sammenheng mellom serumkonsentrasjoner av bor og inflammatoriske markører, sykdomsvarighet og alvorlighetsgrad av pasienter med kneartrose i Sulaimani by.National Journal of Physiology, Pharmacy and Pharmacology.2015;6(1).
 227. Ashraf S, Radhi M, Gowler P, et al. Polyadenyleringshemmeren cordycepin reduserer smerte, betennelse og leddpatologi i gnagermodeller av slitasjegikt.Sci Rep.2019;9(1):4696.
 228. Ying X, Peng L, Chen H, Shen Y, Yu K, Cheng S. Cordycepin forhindret IL-beta-indusert ekspresjon av inflammatoriske mediatorer i humane artrose kondrocytter.Int Orthop.2014;38(7):1519-1526.
 229. Han DY, Dai SM. Anti-inflammatoriske og immunmodulerende effekter av paeonia lactiflora pall., en tradisjonell kinesisk urtemedisin.Grenser i farmakologi.2011;2:10.
 230. Wu Y, Goh EL, Wang D, Ma S. Nye behandlinger for slitasjegikt: en oppdatering.Open Access Rheumatol.2018;10:135-140.
 231. Larkins NK, CM. Effektiviteten av apocynin-paeonol (APPA) for håndtering av slitasjegikt hos hunder: sammenligninger med placebo og meloksikam hos klienteide hunder.Forskning og utvikling, AKL International.2017.
 232. Sforcin JM, Bankova V, Kuropatnicki AK. Medisinske fordeler med honningbiprodukter.Evidensbasert komplementær og alternativ medisin: eCAM.2017;2017:2702106.
 233. Ahmed Ks BS, Elwesemy Am, Gohary HzA, Elenany YE, Bayomy Am,. Terapeutisk effekt av noen honningbiprodukter på å lindre symptomer på slitasjegikt hos albino hannrotter.J Apither.2019;4:28-36.
 234. Komakech R, Kim YG, Matsabisa GM, Kang Y. Anti-inflammatorisk og smertestillende potensial av Tamarindus indica Linn. (Fabaceae): en narrativ anmeldelse.Integr med Res. sep 2019;8(3):181-186. doi:10.1016/j.imr.2019.07.002
 235. Sundaram MS, Hemshekhar M, Santhosh MS, et al. Tamarindfrø (Tamarindus indica)-ekstrakt forbedrer adjuvansindusert leddgikt via regulering av mediatorene av brusk-/bendegenerasjon, betennelse og oksidativt stress.Sci Rep. 10. juni 2015;5:11117. doi:10.1038/srep11117
 236. Bandawane D, Hivarale M, Mali A, Mhetre N. Evaluering av anti-inflammatorisk og smertestillende aktivitet av tamarind (Tamarindus indica L.) frø.International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 01/01 2013;5:623-629.
 237. Yoon WH, Lee KH. Reologiske egenskaper og effektivitet av formuleringen av hyaluronsyre med tamarind frø polysakkarid for leddgikt.Bioreologi. 2019;56(1):31-38. doi:10.3233/BIR-190208
 238. Acorn ST, Wampana B, Sodipo OA. Antinociceptive og anti-inflammatoriske aktiviteter av det vandige bladekstraktet av Tamarindus indica L. hos albinorotter.Journal of Plant Studies. 17/03 2015;4(2)doi:10.5539/jps.v4n2p44
 239. Khalid S, Shaik Mossadeq WM, Israf DA, et al. In vivo smertestillende effekt av vandig ekstrakt av Tamarindus indica L. frukter.Medisinsk praksis. 2010;19(4):255-9. doi:10.1159/000312710
 240. Borquaye LS, Doetse MS, Baah SO, Mensah JA. Anti-inflammatorisk og antioksidant aktivitet av etanoliske ekstrakter av Tamarindus indica L. (Fabaceae).Overbevisende kjemi. 2020/01/01 2020;6(1):1743403. doi:10.1080/23312009.2020.1743403
 241. Rao PS, Ramanjaneyulu YS, Prisk VR, Schurgers LJ. En kombinasjon av Tamarindus indica-frø og Curcuma longa Rhizome-ekstrakter forbedrer kneleddsfunksjonen og lindrer smerter hos voksne som ikke har leddgikt etter fysisk aktivitet.Int J Med Sci. 2019;16(6):845-853. doi:10.7150/ijms.32505
 242. Elagizi A, Lavie CJ, O'Keefe E, Marshall K, O'Keefe JH, Milani RV. En oppdatering om Omega-3 flerumettede fettsyrer og kardiovaskulær helse.Næringsstoffer. 12. januar 2021;13(1)doi:10.3390/nu13010204
 243. Raud B, Gay C, Guiguet-Auclair C, et al. Nivået av fedme er direkte assosiert med de kliniske og funksjonelle konsekvensene av kneartrose.Vitenskapelige rapporter. 2020/02/27 2020;10(1):3601. doi:10.1038/s41598-020-60587-1. https://doi.org/10.1038/s41598-020-60587-1
 244. Arthritis Foundation. Hvordan fett påvirker slitasjegikt. Åpnet 16.9.2022, https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/related-conditions/other-diseases/how-fat-affects-osteoarthritis
 245. Cordingley DM, Cornish SM. Omega-3-fettsyrer for behandling av slitasjegikt: en narrativ gjennomgang.Næringsstoffer. 16. august 2022;14(16)doi:10.3390/nu14163362. https://mdpi-res.com/d_attachment/nutrients/nutrients-14-03362/article_deploy/nutrients-14-03362-v2.pdf?version=1660789804
 246. Innes JK, Calder PC. Omega-6 fettsyrer og betennelse.Prostaglandiner, Leukotriener og essensielle fettsyrer. 2018/05/01/2018;132:41-48. doi:https://doi.org/10.1016/j.plefa.2018.03.004. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0952327818300747
 247. GAMLEVEIER. Middelhavsdiett: Hva er middelhavsdietten? Åpnet 16.9.2022, https://oldwayspt.org/traditional-diets/mediterranean-diet
 248. Morales-Ivorra I, Romera-Baures M, Roman-Viñas B, Serra-Majem L. Osteoarthritis and the Mediterranean Diet: A Systematic Review.Næringsstoffer. 7. august 2018;10(8)doi:10.3390/nu10081030.
 249. Lotfi K, Saneei P, Hajhashemy Z, Esmaillzadeh A. Overholdelse av middelhavsdietten, fem års vektendring og risiko for overvekt og fedme: En systematisk gjennomgang og dose-respons-metaanalyse av prospektive kohortstudier.Adv Nutr. 1. februar 2022;13(1):152-166. doi:10.1093/advances/nmab092.
 250. Bahamondes MA, Valdés C, Moncada G. Effekt av omega-3 på smertefulle symptomer hos pasienter med slitasjegikt i synovialleddene: systematisk oversikt og meta-analyse.Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol. sep 2021;132(3):297-306. doi:10.1016/j.oooo.2021.01.020. https://www.oooojournal.net/article/S2212-4403(21)00067-5/fulltext
 251. Harris WS, Del Gobbo L, Tintle NL. Omega-3-indeksen og relativ risiko for dødelighet av koronar hjertesykdom: Estimering fra 10 kohortstudier.Aterosklerose. jul 2017;262:51-54. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2017.05.007. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28511049
 252. McBurney MI, Tintle NL, Vasan RS, Sala-Vila A, Harris WS. Bruk av et erytrocyttfettsyrefingeravtrykk for å forutsi risikoen for dødelighet av alle årsaker: Framingham Offspring Cohort.Am J Clin Nutr. 4. oktober 2021;114(4):1447-1454. doi:10.1093/ajcn/nqab195. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/34134132
 253. Ma MY, Li KL, Zheng H, Dou YL, Han LY, Wang L. Omega-3 indeks og type 2 diabetes: Systematisk oversikt og meta-analyse.Prostaglandiner Leukot essensielle fettsyrer. nov 2021;174:102361. doi:10.1016/j.plefa.2021.102361.
 254. Demonty I, Langlois K, Greene-Finestone LS, Zoka R, Nguyen L. Proporsjoner av langkjedede ω-3-fettsyrer i erytrocyttmembraner til kanadiske voksne: Resultater fra den kanadiske helsetiltaksundersøkelsen 2012-2015.Am J Clin Nutr. 6. april 2021;113(4):993-1008. doi:10.1093/ajcn/nqaa401.
 255. Schuchardt JP, Cerrato M, Ceseri M, et al. Røde blodlegemers fettsyremønstre fra 7 land: Fokus på omega-3-indeksen.Prostaglandiner, Leukotriener og essensielle fettsyrer. 2022;179doi:10.1016/j.plefa.2022.102418. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2022.102418
 256. Ulven SM, Holven KB. Sammenligning av biotilgjengelighet av krillolje versus fiskeolje og helseeffekt.Vasc Health Risk Manag. 2015;11:511-24. doi:10.2147/vhrm.S85165. https://www.dovepress.com/getfile.php?fileID=26797
 257. Huang LJ, Chen WP. Astaxanthin forbedrer bruskskader ved eksperimentell slitasjegikt.Moderne revmatologi / Japan Rheumatism Association. Sept 2015;25(5):768-71. doi:10.3109/14397595.2015.1008724.
 258. Strasser H. [Om standardisering i avl og hold av forsøksdyr].Berl Munch veterinær ukesykepleier. 1. mars 1966;79(5):91-6. For standardisering i forsøksdyravl og -hold. doi:10.1016/j.jff.2018.05.008. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5981988
 259. Laslett LL, Scheepers LE, Antony BS, et al. Effekten av krillolje i behandling av kneartrose: en 24-ukers multisenter randomisert dobbeltblind kontrollert studie.Artrose og brusk. 2021;29:S10-S11. doi:10.1016/j.joca.2021.02.029. https://doi.org/10.1016/j.joca.2021.02.029
  https://www.oarsijournal.com/article/S1063-4584(21)00066-2/pdf

<![endif]-->

Joint Health Going Places: The Joy of Healthy Joints Les mer

<![endif]-->

<![endif]-->

Helsebehov-quiz Oppdag næringsstoffene du trenger for optimal helse Ta en quiz

Relaterte magasinartikler

Planteforbindelser som reduserer leddbrusktapet

Urteavlastning fra leddubehag

PQQ Reduserer leddgiktbetennelse

(Video) 🥬4 vegetais cientificamente testados contra a ARTROSE

Laboratorietester Fra grunnleggende helsepaneler til genetisk testing Lær mer
Studie av stress og utbrenthet Føler du deg sliten? Holder stress deg våken om natten? Lær mer og søk

<![endif]-->

Videos

1. How to make a paper rose LEAF / Paper leaf DIY / Rose paper leaves #3
(Shishir Art and Craft)
2. Melhor Alimento Para ARTROSE! Não Jogue no Lixo!
(Dr. Gabriel Azzini)
3. ARTROSE, OSTEOPOROSE E SUPLEMENTOS - Bate Papo Com o Dr. Vitor Azzini
(Dr. Gabriel Azzini)
4. ESTALO NO JOELHO - Essa é a Principal Causa
(Dr. Gabriel Azzini)
5. The Choice is Ours (2016) Official Full Version
(The Venus Project)
6. ЗАМОРОЗЬТЕ КОСТИ И ВАРИТЕ 6 ЧАСОВ! Рецепт который изменит вашу жизнь!
(Академики Картавенко - восстановительная медицина)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated: 17/09/2023

Views: 6490

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.