Epilepsi og søvn: Er det en sammenheng? - Søvndoktoren (2023)

Medisinsk ansvarsfraskrivelse: Følgende innhold skal ikke brukes som medisinsk råd eller som en anbefaling for noe spesifikt supplement eller medisin. Det er viktig å konsultere helsepersonell før du starter en ny medisin eller endrer din nåværende behandling.

Over 3 millioner mennesker i USA har epilepsi, en tilstand som involverer gjentatte anfall over tid. Mens epilepsi er kompleks, tyder bevis på at søvnmangel kan utløse anfall, og personer med epilepsi har ofte søvnforstyrrelser. Samtidig kan anfall oppstå under søvn og kan forstyrre søvnens normale funksjoner.

Hvis du har epilepsi, kan det være nyttig å lære om hvordan anfall og søvn er relatert, samt trinnene som kan bidra til å forbedre søvnen og potensielt redusere symptomer på epilepsi.

Forstå epilepsi og søvn

Epilepsi og søvn kan være nært knyttet. Noen eksperter mener det er et toveis forhold der søvn kan påvirke epilepsi mens epilepsi også kan påvirke søvn.

Anfall oppstår på grunn av forstyrrelser i normal hjerneaktivitet. Milliarder av nevroner i hjernen og nervesystemet sender konstant elektriske signaler for å hjelpe folk til å tenke, oppfatte og bevege seg. Når disse signalene er unormale på en eller begge sider av hjernen, kan det utløse et anfall, som kan innebære kramper, rykninger, tap av bevissthet eller stivning av muskler.

Epilepsi er en tilstand der en person har flere anfall over tid eller kan sannsynligvis få tilbakevendende anfall. Det finnes dusinvis av typer anfall og over hundre typer epilepsier. Anfall og epilepsi klassifiseres ofte ut fra hvilke deler av hjernen som er berørt.

Fokale epilepsier påvirker en hjerneregion mens generaliserte epilepsier påvirker begge sider av hjernen. Mange mennesker har anfall eller en epileptisk hendelse som starter i en region av hjernen, men generaliserer seg til resten av hjernen i løpet av sekunder.

Hos noen personer med epilepsi kan det å ikke få nok søvn øke hyppigheten av anfall. Studier har også funnet en sammenheng mellom fleresøvnforstyrrelserog epilepsi. I tillegg påvirker endrede mønstre av hjerneaktivitet under søvn risikoen for anfall, som er mer vanlig underikke-raske øyebevegelser (NREM)sove.

(Video) Dr Dan McLaughlin - Sleep and Epilepsy

Epilepsi kan også ha en effekt på søvnen. Personer som opplever nattlige anfall kan bli vekket om natten eller ha andre symptomer som forstyrrer søvnen. For noen mennesker kan søvnrelaterte anfall ha en negativ innvirkning på deres generellesøvnkvalitet.

Epilepsi og søvnforstyrrelser

Mange mennesker med epilepsi har også søvnforstyrrelser som påvirker kvaliteten eller kvantiteten på søvnen. Eksperter mener at flere typer søvnforstyrrelser kan ha en sammenheng med epilepsi.

 • Søvnløshet:Søvnløsheter en søvnforstyrrelse som involverer problemer med å sovne eller opprettholde søvn som påvirker hvordan en person fungerer i våkne timer. Mens den eksakte årsaken ikke er klar, har personer med epilepsi ofte verre anfall hvis de også har søvnløshet.
 • Obstruktiv søvnapné:Obstruktiv søvnapné (OSA)er en tilstand der luftveiene kollapser under søvn, og forårsaker vedvarende pusteavbrudd gjennom natten. Pusteavbrudd kan føre til forstyrret søvn og lave oksygennivåer. OSA har vært knyttet til forverrede anfallssymptomer hos personer med epilepsi.
 • Parasomnier:Parasomnierer uvanlig atferd under søvn, som f.ekssøvngjengeri. Parasomnier kan forveksles med epilepsi siden noen nattlige anfall kan forårsake lignende symptomer. Noen forskere har teoretisert at epilepsi og parasomnier henger sammen, men mer forskning er nødvendig for å bevise en direkte sammenheng.

Epilepsi og søvnmangel

I noen tilfeller kan redusert søvnmengde spille en rolle i å utløse anfall. Flere studier fant detsøvnmangelkan forverre epilepsi. Det er vanskelig å vite fra disse studiene om anfall ble provosert av søvntap i seg selv eller av et underliggende problem som stress eller medisinbruk.

Fremtidig forskning kan gi større innsikt i effekten av utilstrekkelig søvn på epilepsi.

Kjøp de beste madrassene fra 2023

Noen typer anfall kan skje når som helst på dagen, men søvnrelaterte anfall skjer stort sett eller utelukkende under søvn eller kort tid etter at en person våkner.

Det antas at søvnrelaterte anfall utgjør rundt 15 % av tilfellene av epilepsi. Disse inkluderer flere forskjellige typer epilepsi som kan oppstå hos barn eller voksne.

 • Søvnrelatert hypermotorisk epilepsi:Søvnrelatert hypermotorisk epilepsi (SHE) består av anfall som oppstår i frontale områder av hjernen. Anfall knyttet til denne tilstanden forekommer for det meste under søvn og kan inkludere korte anfall av plutselig muskelstramming eller svakhet. Tilstanden oppstår oftest under eller kort tid før ungdomsårene.
 • Nattlig temporallappepilepsi:Nattlig tinninglappepilepsi (NTLE) begynner vanligvis i ungdomsårene med anfall som bare oppstår under kveldssøvnen. Et NTLE-relatert anfall fører vanligvis til at noen plutselig våkner fra søvnen med ufrivillige bevegelser og atferd og begrenset bevissthet om handlingene eller miljøet.
 • Nattlig parietal eller occipital lobe epilepsi: Disse typer epilepsi starter vanligvis i tenårene eller tidlig i voksen alder. Anfall oppstår under søvn og forårsaker korte episoder med symptomer som tap av muskelkontroll.
 • Godartet epilepsi med sentrotemporale pigger:Godartet epilepsi med sentrotemporale pigger (BECTS) begynner vanligvis i barndommen. Anfall oppstår vanligvis bare under søvn. Anfallene er vanligvis ufarlige, men kan forårsake rykninger i ansiktet og sikling.
 • Godartet epilepsi med oksipitale pigger:Godartet epilepsi med oksipitale pigger ligner på BECTS. Anfall er normalt ikke skadelige, forekommer mest under søvn og begynner i tidlig barndom.
 • Lennox-Gastaut syndrom:Barn med dette syndromet har anfall som er mer sannsynlig å oppstå under søvn, selv om anfall også kan skje på andre tider av dagen. Tilstanden kan provosere en rekke typer anfall med forskjellige symptomer.
 • Landau-Kleffners syndrom:Dette syndromet påvirker normalt barn og er preget av unormal hjerneaktivitet som begynner mens de sovner. Denne hjerneaktiviteten kan provosere anfall, og tilstanden kan påvirke hørsel og tale.
 • Juvenil myoklonisk epilepsi:Juvenil myoklonisk epilepsi (JME) er et genetisk syndrom som kan forårsake flere typer anfall som normalt begynner i ungdomsårene. Disse anfallene oppstår kort tid etter oppvåkning fra søvnen.

Tegn på epileptiske anfall under søvn

Fordi det er flere typer søvnrelaterte anfall, er det også en rekke symptomer som kan oppstå hos en person som har et nattlig anfall. Tegnene på et epileptisk anfall i våkne timer eller søvn kan variere avhengig av hvilke deler av hjernen som er berørt.

Eksempler på typen symptomer som kan oppstå under anfall inkluderer:

 • Oppstramming av muskler
 • Avslapping av muskler eller tap av muskelkontroll
 • Rykninger, rykk eller spasmer som påvirker en eller flere deler av kroppen
 • Unormale motoriske bevegelser, inkludert å komme seg ut av sengen
 • Forvirring eller manglende respons
 • Merkelige opplevelser inkludert endringer i syn eller lukt
 • Uttrykk for terror eller frykt
 • Hørbare vokaliseringer

Noen ganger kan et anfall føre til at en person våkner fra søvnen. I andre tilfeller kan de se ut til å være våkne, men de har faktisk ikke bevissthet om omgivelsene eller atferden. Anfall varer vanligvis ikke lenger enn to minutter, og noen ganger kan de vare bare noen få sekunder.

For noen med en historie med anfall, er det vanligvis en medisinsk nødsituasjon hvis et anfall varer mer enn fem minutter eller personen ikke våkner mellom gjentatte anfall. For personer som aldri har hatt et anfall før, er et anfall av hvilken som helst lengde en medisinsk nødsituasjon.

(Video) A-Zzzzzzz: The Connection between Sleep and Epilepsy

Omsorgspersoner eller familiemedlemmer som merker anfallsaktivitet hos en person som aldri har hatt et anfall bør kontakte akutt helsepersonell. Likeledes bør de kontakte nødetatene dersom noen med epilepsi får et anfall over fem minutter eller ikke reagerer mellom anfallene.

Tegn på epilepsi hos barn

Epilepsi kan påvirke barn annerledes enn voksne fordi barnas hjerner fortsatt utvikler seg. Anfallssymptomer kan variere avhengig av barnets alder, med symptomer hos barn over 6 år som ofte ligner på symptomer hos voksne.

Spesielt spedbarn og babyer kan ha anfallssymptomer som er mer subtile og til tider kan være vanskeligere å gjenkjenne, spesielt fordi det kan være vanskelig å bedømme en babys bevissthetsnivå. Potensielle tegn på anfall hos barn under 2 år kan omfatte:

 • Hodet nikker eller større tap av muskelkontroll
 • Plutselig atferdsendring som kan oppstå sammen med blek eller blåaktig hud
 • Rykk av øyelokk eller andre muskler
 • Klynger av spasmer med flaksende armer eller ben
 • Perioder med å stirre ut i verdensrommet

I likhet med voksne har barn med epilepsi ofte søvnproblemer selv om de ikke har en søvnrelatert type epilepsi. I noen tilfeller kan søvnvansker være knyttet til visse medisiner mot anfall som har potensial til å forstyrre søvn-våkne-syklusen.

Omsorgspersoner for barn med epilepsi eller symptomer på epilepsi bør snakke med en barnelege for å finne den mest passende planen for deres generelle omsorg.

Hvordan epilepsi blir diagnostisert

Å ha et anfall betyr ikke alltid at en person har epilepsi. Imidlertid bør personer som har et første anfall se en lege som kan gjennomgå helsehistorien deres og gjennomføre nødvendige undersøkelser for å avgjøre om de kan ha epilepsi eller være i fare for fremtidige anfall.

En type test kalt elektroencefalografi (EEG) er et vanlig verktøy som brukes til å oppdage epilepsi. Et EEG bruker elektroder i hodebunnen for å måle hjerneaktivitet. Disse målingene kan vise om det er noe mønster av elektrisk aktivitet som indikerer at et anfall har skjedd.

Folk må kanskje bruke en EEG-enhet hele dagen i flere uker. Siden noen mennesker bare opplever anfall under søvn, kan et søvn-EEG være nødvendig og utføres ofte i løpet av en nattsøvnstudiei et spesialisert laboratorium.

Tester som en CT-skanning eller en MR kan også brukes til å få bilder av hjernen for å prøve å identifisere kilden til eventuell unormal elektrisk aktivitet i hjernen.

En lege vil vurdere en persons symptomer, helsehistorie og testresultater når han diagnostiserer en person med epilepsi og bestemmer hvilken type epilepsi de har.

(Video) Sleep and Epilepsy (Wellness Institute Whiteboard Video Series)

Å leve med epilepsi

Mens du bør snakke med helsepersonell om spesifikke behandlinger for epilepsi, er det en rekke vaner som kan bidra til å redusere sannsynligheten for å få anfall. Disse vanene inkluderer:

 • Få nok søvnom natten
 • Spise et sunt kosthold og trene hver dag
 • Begrense bruk av alkohol og unngå tobakk og rusmidler
 • Gjør mentale aktiviteter for å holde hukommelsen skarp
 • Finne teknikker for å redusere stress og forbedre følelsesmessig helse
 • Ta medisiner som foreskrevet av helsepersonell

Det kan hjelpe å føre en daglig logg som sporer hver gang du har anfall sammen med notater om dine daglige aktiviteter, inkludert informasjon om søvnen din. Denne praksisen kan hjelpe deg med å identifisere anfallstriggere.

Medisiner mot epilepsi

En helsepersonell kan foreskrive en type medisin som kalles et krampestillende middel for å håndtere anfall. Det finnes mange forskjellige typer antikonvulsiva, men de virker vanligvis ved å modifisere den elektriske aktiviteten i hjernen og nervesystemet.

Antikonvulsiva virker kanskje ikke for alle, og de kan ha bivirkninger. Noen ganger forstyrrer for eksempel krampestillende midler søvnen, noe som kan ha potensial til å motvirke noe av deres effekt på å redusere anfall.

En helsepersonell kan hjelpe med å veie fordelene og bivirkningene ved å ta krampestillende midler og avgjøre hvorvidt medisiner er den riktige tilnærmingen til behandling for en bestemt person.

Tips for å forbedre søvnen din

Siden søvn kan påvirke epilepsi, forstå hvordan du kan forbedre dinsøvnhygienekan bidra til dine rutiner for å prøve å forebygge eller redusere anfall.

Noen tips for å forbedre søvnvanene dine inkluderer:

 • Etter enkonsekvent søvnplanhver dag
 • Unngå koffein og store måltider for nær sengetid
 • Slutter å brukeelektronikk, inkludert mobiltelefoner, i rundt en time før sengetid
 • Sikre dinsøvnmiljøer mørkt og stille
 • Unngå bruk av sengen til annen aktivitet enn søvn og sex
 • Skape en avslappende leggetid

Legen din kan også gi skreddersydde råd om hvordan du kan forbedre søvnen din. Hvis du har pågående eller forverrede søvnproblemer, kan legen din hjelpe med å avgjøre om en søvnstudie eller annen testing er berettiget. Legen din kan sørge for at søvnvanene dine og behandlingen for epilepsi fungerer sammen for å forbedre din generelle helse.

Referanser

 1. Åpnet 21. mars 2023.https://www.cdc.gov/epilepsy/about/fast-facts.htm
 2. Åpnet 21. mars 2023.https://medlineplus.gov/epilepsy.html
 3. Åpnet 21. mars 2023.https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/epilepsy-and-seizures
 4. Åpnet 21. mars 2023.https://www.cdc.gov/epilepsy/about/faq.htm
 5. Åpnet 21. mars 2023.https://www.uptodate.com/contents/sleep-related-epilepsy-syndromes
 6. Åpnet 21. mars 2023.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30266875/
 7. Åpnet 21. mars 2023.https://www.uptodate.com/contents/seizures-and-epilepsy-in-children-classification-etiology-and-clinical-features
 8. Åpnet 21. mars 2023.https://www.uptodate.com/contents/evaluation-and-management-of-the-first-seizure-in-adults
 9. Åpnet 21. mars 2023.https://www.uptodate.com/contents/comorbidities-and-complications-of-epilepsy-in-adults
 10. Åpnet 21. mars 2023.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20041600/
 11. Åpnet 21. mars 2023.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33362702/
 12. Åpnet 21. mars 2023.https://www.cdc.gov/epilepsy/about/types-of-seizures.htm
 13. Åpnet 21. mars 2023.https://www.uptodate.com/contents/epilepsy-in-children-comorbidities-complications-and-outcomes
 14. Åpnet 21. mars 2023.https://medlineplus.gov/ency/article/003931.htm
 15. Åpnet 21. mars 2023.https://www.cdc.gov/epilepsy/managing-epilepsy/checklist.htm

Om forfatteren

Katherine Zheng

Personalskribent, søvnhelse

Katherine er en frilansskribent med base i Chicago. Hun har doktorgrad og bachelorgrader i sykepleie og er publisert i tidsskriftet Administration and Policy in Mental Health and Mental Health Services Research og tidsskriftet JMIR Mental Health. Hun har også jobbet som stipendiat ved Northwestern University Feinberg School of Medicine. Med bakgrunn i akademia har Katherine alltid vært interessert i å gjøre helseforskning mer tilgjengelig for publikum. Når Katherine ikke skriver, er hun skuespiller og elsker å gjøre teater om natten.

 • Posisjon:Side Sleeper
 • Temperatur:Nøytral Sleeper
 • Kronotype: delfin

Spør søvnlegen

Hvis du fortsatt har spørsmål,e-post til Sleep Doctor-teametog vi hjelper deg med å få svarene du trenger for å få best mulig søvn.Vær oppmerksom på at vi ikke kan gi medisinske råd, og anbefaler alltid at du kontakter legen din for eventuelle medisinske spørsmål.

Epilepsy and Sleep: Is There a Connection? - The Sleep Doctor (3)

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated: 01/09/2023

Views: 5875

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.