Prinsesse Nora av Liechtenstein besøker Opava. Hun overrakte OL-gull til Ledecka - kjaerra.no (2023)

/INTERVJU/ Prinsesse Nora av Liechtenstein, søsteren til den regjerende prinsen av Liechtenstein Hans Adam II, kommer sammen med flere andre familierepresentanter til åpningen av Opava-utstillingen om familiens historie i Schlesien.

Søsteren til den regjerende prinsen av Liechtenstein Hans Adam II, prinsesse Nora av Liechtenstein, kommer sammen med flere andre familierepresentanter til åpningen av utstillingen i Opava om familiens historie i Schlesien.

| Foto: Avis

Kvinnen som knyttet en del av livet sitt til olympiske idealer har en lite kjent tilknytning til lokal idrett: det var hun som dekorerte alpinløperen Ester Ledecka med en gullmedalje i OL.

Onsdag 24. mai kommer du til Opava for åpning av en utstilling på Schlesian Regional Museum om familiens aktiviteter her. Er dette ditt første besøk i Tsjekkia?

Det er ikke slik det er. Jeg var i Tsjekkia for første gang i 1972 som student. Jeg dro til Tsjekkia med min venn med bil, og det var en flott tur. Jeg ønsket å se steder som tilhørte familien min og spesielt de der foreldrene mine tilbrakte deler av barndommen og ungdomsårene. Senere besøkte jeg Praha flere ganger, som etter min mening er en av de vakreste byene i verden.

Kommer han tilbake til spaet i Opava? Jánské Koupele har tatt konkrete skritt i denne retningen

Nå vil du i tillegg til Opava også besøke Krnov, det vil si to steder hvor familiemedlemmene dine kommer tilbake gjentatte ganger. Hva er ditt forhold til denne regionen?

Jeg gleder meg veldig til å besøke Opava og Krnov, siden jeg aldri har vært der før. Denne regionen betyr mye for oss, og ikke bare fordi begge byene er representert i vårt familievåpen. Det er et sted hvor familien vår har tilhørt lenge.

I løpet av livet har du studert i Genève og jobbet for eksempel i Washington eller London. Hva har livet i utlandet brakt deg?

Liechtenstein er et veldig lite land som ikke hadde et universitet da jeg var ung. Så jeg dro for å studere i utlandet. Å bo i forskjellige land er en opplevelse som utvider horisonten din. Du blir kjent med ulike kulturer, du tilpasser deg ulike måter å leve på og innser at landet ditt ikke er verdens sentrum. Jeg tror det er en usedvanlig nyttig opplevelse for alle og spesielt for unge mennesker.

Prinsesse Nora av Liechtenstein besøker Opava. Hun overrakte OL-gull til Ledecka - kjaerra.no (1)

Naturvernere har et annet beskyttet dyr slaktet i sin omsorg! Denne gangen fra Opava

Du bor nå i Spania. Hvordan vil du beskrive Liechtenstein?

Det er flere ting jeg elsker med Liechtenstein. Vi er et lite land med bare rundt 38 000 mennesker. Dette er også grunnen til at vi føler oss nært knyttet til selskapet vårt. Vi har et meget velfungerende demokrati med et folkevalgt parlament og en arveprins i spissen for staten. Det lille området og den lave befolkningen lar innbyggerne være i nær personlig kontakt med medlemmer av regjeringen og med medlemmer av den fyrste familien.

Hvorfor bør tsjekkere også besøke dette landet?

Det jeg liker spesielt godt i Liechtenstein er naturen. Dette er hovedgrunnen til at tsjekkere bør besøke landet vårt. Liechtenstein ligger midt i Alpene mellom Østerrike og Sveits. Fra Rhindalen, elven som danner grensen til Sveits, kan du gå til fjells gjennom vakre skoger. Vi har et veldig vakkert skiområde, ideelt for familieutflukter. I disse fjellene begynte våre beste idrettsutøvere gjennom tidene å gå på ski i barndommen, og noen av dem vant til og med olympiske medaljer. Liechtenstein tilbyr også en rekke utmerkede restauranter og kulturelle programmer.

Prinsesse Nora av Liechtenstein besøker Opava. Hun overrakte OL-gull til Ledecka - kjaerra.no (2)

Se, det gamle reparerte slottet i Opava-regionen ble gjenopplivet av festene til den velstående adelen

Du har vært medlem av Den internasjonale olympiske komité siden 1984…

Ja, og jeg liker fortsatt å være medlem av Den internasjonale olympiske komité. Jeg har vært medlem av flere kommisjoner, for tiden er jeg medlem av kultur- og olympiske kulturarvkommisjonen.

Konkurransekraften i sportsmarkedet er økende. Det investeres enorme summer i fotball, amerikanske nasjonale ligaer i ulike idretter eller e-sport. Hvordan påvirker dette OL?

Å investere store summer i idrett kan være fordelaktig, men det fører også til mange problemer som miskrediterer idretten generelt, inkludert OL. Vi har alle hørt om dopingproblemer, kampfiksing, korrupsjon eller de hyppige psykiske helseproblemene til idrettsutøvere på grunn av det enorme stresset de er utsatt for. Den internasjonale olympiske komité er i forkant av kampen mot disse utfordringene som ikke er enkle å overvinne.

Prinsesse Nora av Liechtenstein besøker Opava. Hun overrakte OL-gull til Ledecka - kjaerra.no (3)Søsteren til den regjerende prinsen av Liechtenstein Hans Adam II, prinsesse Nora av Liechtenstein, kommer sammen med flere andre familierepresentanter til åpningen av utstillingen i Opava om familiens historie i Schlesien.Kilde: Avis

Hva er de positive effektene av store investeringer?

Den internasjonale olympiske komité omfordeler 90 % av inntektene sine hovedsakelig gjennom det olympiske solidaritetsprogrammet, og finansierer dermed en rekke nasjonale olympiske komité-prosjekter for utvikling av sport og formidling av de olympiske verdiene. Denne finansieringen av sportsprogrammer hjelper unge mennesker i alle land med å finne alternativer til en stillesittende livsstil og bekjemper den økende fedmeepidemien i verden. Det gir barn muligheten til å koble seg sammen, leke og til slutt utvikle sine talenter og personligheter gjennom sport. Å finne måter å støtte utdanning og engasjere folk i idrett bør være et felles anliggende for myndigheter og privat sektor, ettersom samfunnet som helhet drar nytte av en sunn befolkning.

Prinsesse Nora av Liechtenstein besøker Opava. Hun overrakte OL-gull til Ledecka - kjaerra.no (4)

Den tidligere vinterisbanen i Opava vil forsvinne, i østerriksk-ungarsk tid var det metropolen for (kunstnerisk) skøyteløp

Hvilke tiltak bør Den internasjonale olympiske komité iverksette for å opprettholde attraktiviteten til de olympiske leker?

De olympiske leker var og er fortsatt den mest attraktive sportsbegivenheten i verden. Dette er også grunnen til at de tiltrekker seg så mye medieoppmerksomhet og lett blir angrepet og diskreditert. Den internasjonale olympiske komité må være klar over dette og prøve å svare så godt den kan på disse angrepene, både i ord og handling, vel vitende om at den kanskje ikke kan finne løsninger på alle disse problemene, fordi de ofte er utenfor jurisdiksjonen til komiteen.

Prinsesse Nora av Liechtenstein besøker Opava. Hun overrakte OL-gull til Ledecka - kjaerra.no (5)

Historisk øyeblikk: Breda tilhører definitivt Opava. Slik ser det ut inni

I 2018 hadde den tsjekkiske skiløperen Ester Ledecká en fenomenal suksess med å vinne gullmedaljen i kvinnenes super-G. Du hadde muligheten til å gi ham medaljen. Husker du dette øyeblikket?

Å vinne to OL-gull i ulike disipliner var en fantastisk prestasjon for Ester Ledecka. Jeg var veldig glad på hennes vegne og det var en stor ære å overrekke henne gullmedaljen, til tross for at skiløperen Tina Weirather fra Liechtenstein falt til tredjeplass da vi allerede trodde hun ville vinne gullmedaljen. Likevel var hun og alle i Liechtenstein fornøyd med bronsemedaljen hennes.

Prinsesse Nora av Liechtenstein besøker Opava. Hun overrakte OL-gull til Ledecka - kjaerra.no (6)

der grev Kolowrat red. Veteranutstillingen avsluttes i Ostrava

Du var også hovedspeiderleder før. Speider du fortsatt?

Jeg er ikke lenger aktiv i speiding, men det gjorde et varig inntrykk på meg. Speiderbevegelsen er en av de mest omfattende og beste organisasjonene i verden som utdanner den yngre generasjonen i de riktige verdiene. I Liechtenstein har denne organisasjonen eksistert siden 1931 og er fortsatt svært aktiv.

Nora fra Liechtenstein

hun er født 31. oktober 1950 som den fjerde av fem barn og eneste datter av prins Franz Joseph II, prins av Liechtenstein, og hans kone grevinne Georgina von Wilczek av Zürich. Broren hans er den nåværende regjerende prinsen Hans Adam II.

Den 11. juni 1988, i katedralen St. Florina giftet seg med Don Vicente Sartorius y Cabeza de Vaca, Marquess av Mariń (30. november 1931, Madrid – 22. juli 2002, Ibiza) i Vaduz. I 1992 fikk de en datter, María Teresa Sartorius y de Liechtenstein (*1992).

Hun er gudmor til prinsesse Laetitia Marie av Belgia, erkehertuginne av Østerrike-d’Este og andre datter av prinsesse Astrid av Belgia.

Utdanning: Hun studerte ved Universitetet i Genève og ved Graduate Institute of International and Development Studies, også i Genève.

Karriere: Hun har særlig jobbet for Verdensbanken i Washington DC og for International Institute for Environment and Development i London. Han snakker fransk, engelsk, tysk og spansk.

Hun har vært medlem siden 1984 Den internasjonale olympiske komité. Fra 1982 til 1992 var hun president for Liechtensteins nasjonale olympiske komité og siden 2002 president for organisasjonen Special Olympics Liechtenstein. Hans sportsaktiviteter inkluderer svømming, dykking, ski og ridning. I 2006 mottok hun Golden Laurel Leaf for sine tjenester til sporten i Liechtenstein.

Fra 1973 til 1989 var hun sjefsspeiderleder (Korpsführerin på tysk). Hun er nå æresmedlem speider assosiasjon.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated: 22/05/2023

Views: 5545

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.