Vil Dr. Glassman dø? Har Dr. Murphy sparken? 'Good Doctor' EP David Shore Spills (2023)

Den gode doktoren

Mer

ABC-erDen gode doktorenvar en hit fra premieren helt opp til den gripende sesongfinalen.

Den siste episoden 26. mars leverte virkelig det fansen har vokst til å elske – spesifikt det hektiske, men ømme vennskapet mellom den autistiske kyndige kirurgen Shaun Murphy (Freddie Highmore) og mentor og surrogatfar Dr. Aaron Glassman (Richard Schiff).

I slekt

Øke den emosjonelle kvotienten: Shauns fortsatte kamp for å bevise sin verdi for San Jose St. Bonaventure Hospital, og hans hjerteskjærende besettelse om at Glassmans aggressive hjernekreftdiagnose var feil.

Showets medskaper og utøvende produsent David Shore forklarer alt til TV Insider, og tilbyr noen godbiter om sesong 2.

En velfortjent gratulasjon med en kjempefin sesongavslutning avDen gode doktoren. Scenene mellom Schiff og Highmore var intense. Du gikk absolutt ut med følelsene.

David Shore:Vi jobbet mye med de scenene. Richard, Freddy, meg selv og regissøren møttes en helg for å øve på disse scenene. Det er ikke typisk på TV. Vi filmet dem stort sett i rekkefølge og blokkerte dem separat i fire dager [før opptak] disse scenene.

De var veldig rørende. Var det en test for Shaun å gi sin mentor hjernekreft? Bestod han eller mislyktes?

Det er enegentliggodt spørsmål. Ja, det var absolutt på et visst nivå. Shaun burde ha strukket ut hånden til Dr. Glassman da han fikk diagnosen. Jeg mener det ikke bokstavelig, selv om det er mulig. Når en venn er syk, er [vennens] jobb å være en venn. Dr Murphy valgte å være lege mer enn en venn. Og som et resultat, på et visst nivå, gjorde det ting verre for mentoren hans. Han lyktes til slutt som lege - uten tvil var han heldig. Han kan ha tatt feil, men jeg tror at han i det siste øyeblikket lyktes som venn.

Will Dr. Glassman Die? Is Dr. Murphy Fired? 'Good Doctor' EP David Shore Spills (2)

Shaun viste vekst da han faktisk lyttet til Dr. Glassman og gjentok det hans avdøde datter hadde sagt til ham: ‘Jeg elsker deg mer.’ Var det øyeblikket viktig for karakteren?

Det var. Inntil da mislyktes han. Men i det øyeblikket viste han mye vekst, som du sa, og lyktes veldig som mentee, som venn og som surrogatsønn.

Scenene som viste at Shauns autisme tok over var veldig smertefulle å se. Var det en leksjon om tilstanden hans?

Ja, det var veldig utfordrende fordi vi elsker ham og vi ser ham falle fra hverandre i en situasjon der noen av oss til en viss grad ville falle fra hverandre. Men hans begrensninger og dybden av følelsene hans konspirerte mot ham. [De ble] briljant fremstilt av Freddie.

Hans ustanselige oppdrag for å gi Dr. Glassman en nøyaktig diagnose var en seier, men så kastet du inn et tap – han gjorde en kirurgisk feil som truet en pasients liv. Hadde autisme noe med feilen hans eller kunne det skje en kirurg?

Det er et åpent spørsmål. Autismen hans er ikke irrelevant for det som skjedde. Han er i stand til stort fokus og i stand til stor distraksjon. Når han er på operasjonsstuen, er han i fred. Men så presenterer du ham for realiteten at mentoren hans er døende. Så hvordan eksisterer disse to tankene samtidig? Og det var det som skjedde der.

I slekt

Hvilke medisinske programmer er mest realistiske? Rangering 'Grey's Anatomy', 'ER' og mer

Til tross for hennes partiskhet mot Shaun, fikk Dr. Reznick (Fiona Gubelmann) det helt rett da hun snakket om de to sidene av autismen hans. Hvordan det gjør ham til en fantastisk kirurg, men det kan også få ham til å miste fokus og virkelig skru opp, slik han gjorde i finalen.

Hun var 100 prosent rett der. På et eller annet nivå krever det noen som ikke er vennen hans for å gjenkjenne virkeligheten. Hun var også den første som identifiserte at han kan ha vært den som spolerte. Ja, hun er egoistisk og aggressiv, men hun er også uten tvil mer objektiv enn noen andre på operasjonssalen, noe som er en nyttig ferdighet.

Vil du også si at Dr. Reznick er like mangelfull i menneskelig interaksjon som Shaun? Kanskje på en slemmere, som du sier, mer egoistisk? Er det noe som mangler i karakteren?

Det er paralleller mellom de to. Hun sier ting veldig rett ut, på samme måte som Shaun. Men det kommer med en dom fra henne, og det er mye mer kalkulerende fra henne. Det er en ensomhet der, tror jeg.

Shaun vil ikke la seg avskrekke fra å fortelle operasjonssjef Dr. Andrews (Hill Harper) om feilen sin, selv om han vet at Dr. Glassman lovet å slutte hvis Shawn skulle gå galt. Riktig?

Ja. Han ser på dette som det riktige og konsekvensene er ikke så relevante. For ham er det tilsvarer det faktum at gutten kommer til å leve, betyr ikke at Shaun ikke drev med å operere ham.

Will Dr. Glassman Die? Is Dr. Murphy Fired? 'Good Doctor' EP David Shore Spills (4)

Det så ut til at da episoden sluttet, var Dr. Andrews disponert for ikke å sparke Shaun for feilen hans. Er det sant?

Vi kan forvente at Shaun vil være tilbake på San Jose St. Bonaventure Hospital, men ting kommer til å bli veldig annerledes.

Hvordan? Betyr det at han vil ha en vaktmester?

Jeg vet ikke hvordan det kommer til å manifestere seg, men det må være annerledes.

Hvor lang tid vil det ha gått når serien kommer tilbake? Dr. Glassman har en operasjon pluss flere måneder med stråling og cellegift for å komme gjennom – vil det være over?

Nei. Jeg vil gå gjennom det med ham.

I slekt

Når det gjelder å vise titler, er det for mye "god" TV i disse dager

Du tar ikke kurset som mange show gjør i hoppetid, så behandlingen vil være over. Du garanterer ikke at Dr. Glassman vil overleve, selv om kreften hans ble funnet å ikke være så dødelig som først antatt?

Vel, akkurat.. Han er ikke bedre, men det er håp. Han er ikke ute av skogen, på noen måte - verken profesjonelt eller personlig.

Vi lever i en tid da populære rollebesetningsmedlemmer ofte blir drept.

Jeg synes faktisk vi går til det bra litt for raskt på TV nå. Jeg synes det er mye mer interessant, i stedet for å bare drepe dem, å utforske dødeligheten deres over en lengre periode.

Kan Dr. Glassman beholde jobben som sykehuspresident mens han er så syk? Juridisk antar jeg at han må i minst en kort periode. Må en karakter fylle ut for ham?

Vi får se.

Hvor lenge skal masingen blant beboerne pågå før ansettelsesprosessen er over?

For alltid.

Så ingen av beboerne reiser snart?

Jeg vet ikke. Jeg kan ikke gi det løftet.

Will Dr. Glassman Die? Is Dr. Murphy Fired? 'Good Doctor' EP David Shore Spills (6)

Vil Shauns venn og knuse Lea (Paige Spara) komme tilbake?

Ja. Jeg skal love deg det.

Og hva med Glassmans nye venn, "ikke egentlig en jøde", Debbie? (Hun spilles av Schiffs ekte kone, Sheila Kelly.)

[Ler] Jeg likte det forholdet. Så sannsynligvis

Kort som det var, syntes jeg at sammenkoblingen, takket være Freddie, var morsom og på en eller annen måte søt. Du hentet også inn Will Yun Lee som Dr. Alex Park. Er han fast nå?

Ingenting er formelt bestemt for neste år.

Det godeDoktor er basert på et koreansk show. Ikke det at Lee ikke er en god skuespiller, men ba medprodusenten din, Daniel Dae Kim, om en koreansk skuespiller for rollen?

Mangfold er viktig for oss alle, og det er veldig, veldig viktig for Daniel, så vi støtter ham i den forbindelse. Vi elsker ideen om å se noen koreanske ansikter på showet vårt. Vi ønsker å reflektere Amerika.

I slekt

Fornyede TV-serier 2018: Finn ut hvilken serie som kommer tilbake for en ny sesong

Det er en veldig variert rollebesetning, inkludert mange britiske skuespillere.

Ja. [Ler] Filmer i Canada med engelske skuespillere.

Kommer alle hovedpersonene tilbake?

Jeg kan ikke si det sikkert. Jeg skulle ønske jeg kunne.

Kommer det noen nye gjengangere eller tilbakevendende rollebesetninger neste sesong?

Vi utvidet en del mot slutten av året. Jeg forventer ikke å legge til noen i begynnelsen av neste år. Jeg elsker ideen om å kontinuerlig utvide vår verden.

Håper du at showet blir der det er? Nettverk er beryktet for å flytte suksessrike show for å hjelpe svake netter eller tidsluker.

Jeg vil ha det tidsrommet som gir meg høyest rangering. Jeg vil bare være foran så mange øyne som mulig. Vi har gjort det veldig bra i år. I bunn og grunn vil jeg bare si på lufta og bli sett.

FAQs

What happens in episode 18 of The Good Doctor? ›

After Shaun discovers that Dr. Glassman used fewer sutures than normal in a surgical procedure, he becomes obsessed with discovering why it happened. He reviews six months of Dr. Glassman's post-operative reports and even gets input from the surgical interns.

Is Dr. Glassman leaving The Good Doctor show? ›

As of now, Dr. Glassman will remain a series regular as we wait to learn more about his current situation (and just how that dire mistake could have been made).

What episode does Shaun get hurt? ›

"The Good Doctor" Hurt (TV Episode 2020) - IMDb.

What disease is on the good doctor season 6 episode 20? ›

Glassman (Richard Schiff), Shaun (Freddie Highmore) is convinced he has a neurological deficit, but Dr. Glassman shuts down the idea. Shaun continues to observe him on a case involving a young professional athlete with brain aneurysms.

What happened to Dr Glassman in Season 1 episode 18? ›

The whole episode Shaun is distracted, which creates problems with their patient. Most of his colleagues think it is because of the news Shaun receives about Glassman. However, in reality, he has lost his toy scalpel.

Did Shaun make a mistake in Season 1 episode 18? ›

While being caught up in the thought of Glassman dying, Shaun makes a mistake in an operation, and Claire, Jared, Morgan and the rest of the team debate on whether to report him or not. Jared suggests reporting the incident but saying that Jared is responsible instead of Shaun.

Is The Good Doctor cancelled for 2023? ›

ABC continues to shore up its lineup for the 2023-24 season. The network has picked up a seventh season of its medical drama The Good Doctor, marking the third renewal in as many days for the network. Earlier in the week, ABC renewed The Rookie and Will Trent for 2023-24.

Is The Good Doctor ending? ›

Following on from the finale, it was confirmed last month that The Good Doctor will be back for a seventh season. The Good Doctor airs on ABC in the US, and on Sky Witness and NOW in the UK.

Who is leaving The Good Doctor 2023? ›

The Good Doctor has said goodbye to Dr. Danny Perez, at least for now. TV Line reported last week that Brandon Larracuente, the actor who plays Perez, would not be returning to the show as a series regular for Season 7—and now that the Season 6 finale has aired, we know how his character gets written off.

Why does Shaun hit himself? ›

That night, Glassman breaks the news to Shaun that Ethan died thirty minutes after the debacle. Shaun is left emotionally devastated by his father's death and starts hitting himself just as Lea shows up and comforts him, lying on bed together.

Does Shaun get out of jail? ›

Sean is released from prison and makes amends with Emma. Sean is eventually released from jail and returns once and for all to finally get his life straight.

Who does Shaun lose his virginity to good doctor? ›

The twentysomething doc also lost his virginity to his first girlfriend, pathologist Carly Lever (Jasika Nicole) — and actually enjoyed it!

Is The Good Doctor autistic in real life? ›

Does Freddie Highmore have autism like his Good Doctor character, Dr. Shaun Murphy? The answer is no. Highmore confirmed in an interview with The Los Angeles Times in 2019 that he does not have autism but researched by talking to people in his personal life with the condition and watching documentaries on autism.

Does The Good Doctor have autism? ›

Shaun Murphy's role in The Good Doctor, plays a surgeon that has autism spectrum disorder. However, Freddie doesn't have autism or any of its primary symptoms. He's keen on doing much research into the field, working alongside a consultant with the disorder to assist in the series' accuracy.

Is Dr. Glassman autistic? ›

Yes, he has autism, but he also has savant syndrome - genius-level skills in several areas.

Does Dr. Glassman lose his memory? ›

Lim (Christina Chang) discover that Dr. Glassman was suffering from the side effects of a ministroke. These irreversible side effects, mixed with the radiation that Glassman received earlier for his brain cancer diagnosis, had created a hole in his brain, making it difficult for him to retain his memories.

Do Glassman and Debbie divorce? ›

Debbie Wexler is a former barista at St. Bonaventure Hospital, who was married to Aaron Glassman before they broke up.

What happened between Dr. Glassman and his daughter? ›

Life and Death

Maddie resorted to drugs where her father would find her and resort to threats and bargains to stop her. This didn't work which resulted in her father throwing her out of the house one night when her mother was away.

Why does Shaun go to jail? ›

Former NBA star Shawn Kemp is released from jail after arrest in a drive-by shooting. Former Seattle SuperSonics forward Shawn Kemp (center) was booked into jail Wednesday, on a felony charge stemming from a shooting.

Who does Shaun get pregnant? ›

Lea and Shaun get engaged in the Season 4 finale and marry in the Season 5 finale. The two become pregnant with their second child together, a son, in Season 6. As for her job, Lea worked as an automotive engineer in Seasons 1 and 2 of The Good Doctor.

Does Shaun fail his first surgery? ›

“Shaun came up with an idea, Park got it out of him, I approved the surgery and you — the only reason Shaun is working here is because you believed in him. Yay, team!” Later that night, Shaun heads to Carly's apartment. He tells her that he didn't get to lead his first surgery, but that the procedure went very well.

Do Shaun and Lea have a baby? ›

In happier news, Shaun and Lea welcomed “li'l peanut” Steve Aaron Murphy 👶 into the world.

What doctor is leaving The Good Doctor? ›

Brandon Larracuente is departing ABC's The Good Doctor as a series regular. He could conceivably return as a guest star in the future, reprising his role as Dr. Daniel Perez. Larracuente was introduced in Episode 2 of the current sixth season of the medical drama, produced by Sony Pictures Television and ABC Signature.

Who will not be returning to The Good Doctor? ›

TVLine can confirm that Brandon Larracuente, who plays Dr. Danny Perez, will not be returning to the ABC medical drama on a full-time basis for Season 7.

Did Shaun and Lea sleep together? ›

You see, it'd been nine days since Shaun and Lea had sex — and as Shaun pointed out in earshot of at least a dozen people trying to enjoy their breakfasts, he and Lea typically have sex every two-point-three days.

Will there be season 7 of good doctor? ›

“The Good Doctor” has been renewed for a seventh season at ABC ahead of its Season 6 finale. The medical drama, which debuted in 2017, stars Freddie Highmore as Dr. Shaun Murphy, a young autistic surgeon who has savant syndrome and works in the surgical unit at the prestigious San Jose St. Bonaventure Hospital.

Why did The Good Doctor name his baby Steve? ›

Appearances. Steven "Steve" Aaron Murphy is the son and first child of Dr. Shaun Murphy and Lea Dilallo. He is named after his deceased uncle Steve Murphy and Shaun's father figure, Dr. Aaron Glassman.

Why was The Good Doctor removed from Netflix? ›

It's believed that Disney-ABC domestic television has sole rights for the series, unlike international rights for the series.

Why did the character leave The Good Doctor? ›

Chuku Modu's Departure From The Good Doctor

Before Season 2 premiered, Deadline reported that The Good Doctor was going in another direction creatively and that Modu would leave the series. The actor elaborated on his exit in an Instagram post, writing, “Nothing but love love love love love, I'm filled.

Does Doctor Han leave The Good Doctor? ›

Han is fired and replaced by Doctor Audrey Lim as Chief of Surgery while Shaun is rehired.

Do Shaun and Lea get married? ›

The two soon became roommates in Season 2 and later a couple by the end of Season 3. At the end of season 5, Shaun and Lea got married. In season 6, Lea became pregnant with a boy and at the end of the season, she gives birth to a healthy baby boy named Steven Aaron Murphy.

Why did Lea leave Shaun? ›

Shaun broke up with Lea after she meddled in hospital paperwork and refused to report it to her boss for fear of being fired from St. Bonaventure Hospital, where they both work. She also lied to Shaun about her weekend trip to Montana where she pleaded with Shaun's close friend and mentor, Dr.

Why is Shaun no longer a surgeon? ›

In previous episodes, we saw Glassman become increasingly angry with Shaun for going over his head to report his mini-stroke—a move that ultimately forced Glassman to relinquish his responsibilities as a brain surgeon.

Does Shaun ever meet his parents? ›

After Steve's funeral, 14-year-old Shaun refuses to go back to his parents and and is handed off into foster care. He lives with at least three different foster families. Shaun doesn't speak to or see his parents again after entering the foster system, up until Shaun's late 20's when his mother reaches out to Dr.

Does Shaun ever get fired? ›

The biggest reveal in the season 2 finale of The Good Doctor was Dr. Shaun Murphy (Freddie Highmore) being reinstated as a surgical resident. But to get to that point, Shaun had to be assigned to lab work analysis (pathology), fired, and then ultimately regain his surgical resident status.

Will Shaun be a father? ›

Shaun Murphy, is officially a dad. In tonight's Season 6 finale, "Love's Labor," his wife, Lea (Paige Spara), gave birth to a son. "It's kind of crazy," Freddie Highmore, who plays Shaun, tells Parade of the storyline. "It feels so momentous."

When did Shaun lose his virginity? ›

To prevent the painful punishment for the host, Mendes revealed that he lost his virginity at the age of 16.

Who did Shaun end up with? ›

The couple finally ties the knot — and it's sure to be a wedding to remember. It's been a long road, but on next week's season finale of The Good Doctor, Shaun (Freddie Highmore) and Lea (Paige Spara) will finally say "I do." — and EW has an exclusive first look.

What episode does Shaun become a girl? ›

In order to get a better understanding of how girls think, Cory and Topanga disguise Shawn as a girl and arrange a date for him.

Can an autistic person be a surgeon? ›

Is It Possible a Savant Could Be a Surgeon? Yes, indeed it is.

What actors have autism? ›

Featured celebrities with autism
  • Anthony Hopkins. Legendary actor Anthony Hopkins was diagnosed with Asperger's in his 70s. ...
  • Daryl Hannah. ...
  • Dan Aykroyd. ...
  • Courtney Love. ...
  • Elon Musk. ...
  • Susan Boyle. ...
  • Albert Einstein. ...
  • Emily Dickinson.
May 17, 2023

Is there any autistic actors? ›

Here are a few examples: Mickey Rowe (the first openly autistic actor to play Christopher Boone in Simon Stephens' Tony Award–winning play “The Curious Incident of the Dog in the Night-Time”) Dan Aykroyd. Daryl Hannah.

What doctor shows have an autistic doctor? ›

Shaun Murphy, a young surgeon with autism and Savant syndrome, is recruited into the surgical unit of a prestigious hospital.

Is autism is Hereditary? ›

Inheritance. ASD has a tendency to run in families, but the inheritance pattern is usually unknown. People with gene changes associated with ASD generally inherit an increased risk of developing the condition, rather than the condition itself.

Does The Good Doctor have autism or Asperger's? ›

“The Good Doctor” features Shaun Murphy, a surgical resident at the fictional St. Bonaventure Hospital in San Jose. Shaun has Asperger's Syndrome, which is a developmental disability on the autism spectrum.

What is level 1 autism? ›

Level 1 is the mildest, or “highest functioning” form of autism, which includes those who would have previously been diagnosed with Asperger's syndrome. Individuals with ASD level 1 may have difficulty understanding social cues and may struggle to form and maintain personal relationships.

Is Dr. Glassman cured? ›

He completes his chemotherapy in "Believe." In "Breakdown," Glassman's final test results show him to be completely cancer-free.

Does Dr. Glassman get cured? ›

In a miraculous recovery, Glassman survived and it was revealed in season 2 that he was now cancer free. In another unlucky turn of events for Glassman, he and his then-wife IIana Reeves (Ann Cusack) lost their teenage daughter Maddie Glassman (Holly Taylor) to an overdose, causing the couple to split.

Is episode 18 the last in season 5 of The Good Doctor? ›

Episode 18 was the season 5 finale episode. That means you're going to have to make due without a new episode for a while. The good news is that you will eventually see some more new episodes of The Good Doctor at some point in the future because we can officially confirm that ABC has greenlit a brand new season 6!

What's the saddest episode of The Good Doctor? ›

One such devastating loss came in Season 4, Episode 5 when the first patient of surgical resident Dr. Asher Wolke (Noah Galvin) died due to a misdiagnosis. Though Murphy is supposed to be overseeing the new residents, Dr. Audrey Lim (Christina Chang) urges him to stop micromanaging.

Who does Shaun lose his virginity to Good Doctor? ›

The twentysomething doc also lost his virginity to his first girlfriend, pathologist Carly Lever (Jasika Nicole) — and actually enjoyed it!

What happened to Dr. Glassman's wife and daughter? ›

Glassman confesses his wife wanted her to got to rehab but Glassman, with all his physician pride, believed he could fix his daughter. It's implied she died from a fatal overdose.

What happened in episode 18 of The Good Doctor season 5? ›

Episode Info

Shaun and Lea make a big life decision and are pleasantly surprised by the support they receive from their friends at the hospital; Asher struggles to accept that he and his father may never truly understand one another.

Who is leaving The Good Doctor? ›

Brandon Larracuente is departing ABC's The Good Doctor as a series regular. He could conceivably return as a guest star in the future, reprising his role as Dr. Daniel Perez. Larracuente was introduced in Episode 2 of the current sixth season of the medical drama, produced by Sony Pictures Television and ABC Signature.

What is the lowest rated doctor Who episode? ›

IMDb Rating: 4.1

Hoping to finally get a vacation, the Thirteenth Doctor and her companions travel to a resort on Orphan 55, a strange planet with a terrifying secret and even more horrifying past. "Orphan 55" is the worst-rated episode in the entire show, being panned by both critics and fans alike.

What mental disability does The Good Doctor have? ›

The Good Doctor stars actor Freddie Highmore as Dr. Shaun Murphy, a surgical resident with autism.

Does Shaun get pregnant? ›

Lea and Shaun get engaged in the Season 4 finale and marry in the Season 5 finale. The two become pregnant with their second child together, a son, in Season 6. As for her job, Lea worked as an automotive engineer in Seasons 1 and 2 of The Good Doctor. She became Dr.

Who did Shaun cheat with? ›

Seann Walsh and Katya Jones

Whilst they weren't the first Strictly couple ever to be caught getting cosy, their affair became a huge scandal as Katya was married and Seann was in a long term relationship with Rebecca, who he lived with at the time.

Does Shaun lose his foot? ›

She's holding steady initially, but after Shaun loses consciousness from blood loss, hope seems lost. Fortunately, being the resilient person she is, Lea buckles down and finishes the procedure before any permanent damage is done to Shaun's foot.

Who is Melendez ex wife? ›

Personal life. After moving to California in 2004 to work on The Tonight Show, Melendez lived in Calabasas with his wife Suzanna Keller and their three children. The couple filed for separation in October 2011 and divorced in 2012.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated: 12/09/2023

Views: 5899

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.